Николай Събев към Румен Радев: Шарлатанин си

NetNews

„Румен Радев- нито дума за истинските убийци на невинни хора“. Това написа на страницата си във Фейсбук министърът на транспорта Николай Събев по повод вчерашното изказване на президента Румен Радев по повод 1 май – празник на труда.

„Румен Радев днес: – нито дума за истинските убийци на невинни хора. Тези в България, които твърдо застанаха в помощ на жертвите, в неговия речник се оказаха „шарлатани“. Шарлатанин си, когато вдигнеш юмрук на чужд протест, когато се преструваш на „демократ“ а душата е на друго място. На изток“, написа транспортният министър.

А ето и целия текст на обръщението на Румен Радев:

На Първи май отбелязваме Световния ден на труда и международната работническа солидарност. Роден в Чикаго през 1886 година, този празник вече век и половина вдъхновява борбите за социална и обществена справедливост. Осемчасовият работен ден, платеният отпуск, обезщетенията за безработица и всички социални придобивки, на които се радваме днес, не са получени даром. Те са извоювани с волята и усилията на няколко поколения.

Войната е най-зловещият враг на труда. Опустошението заличава съзиданието. Граденото с векове, изчезва за секунди. Тази година посрещаме празника, докато в сърцето на Европа отекват експлозии. Цели градове са в руини. България вече понася косвени щети от тази война в енергетиката и икономиката, а ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността. Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален. Нашите домове, децата ни, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация.

Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка: да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели.

Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на обикновените хора, е стоката, с която те се разплащат помежду си. Трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизацията, съзиждани с труда на поколенията преди нас.

В тези времена на изпитания, наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от този брутален братоубийствен конфликт.

Но наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба.

Като офицер съм посветил живота си на сигурността на България и оставам верен на тази мисия и днес. Ще работя за нея и занапред.

В днешния празничен ден искам да благодаря на всички вас: бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърдие градите и пазите България.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Еленко Божков: Нямаме енергийна дипломация

В „Денят започва“ енергийният експерт Еленка Божков призова правителството да смени политиката и начина си на комуникиране и действие и отправи обвинения към ръководството на „Булгаргаз“. “До този момент имаме заявена готовност за помощ единствено и само от Гърция в лицето на нейния министър-председател. Ние нямаме енергийна дипломация, нямаме подготвен […]