Никола Минчев: Докато помним и почитаме героите си, ще я има и свободна и независима България

NetNews

Тържествена заря-проверка в Панагюрище снощи бе кулминацията на честванията по повод 146 години от Априлската епопея, предаде БНТ.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев прие строя на представителните роти от гарнизон Асеновград, които участваха в тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Априлското въстание в града.

„Днес сме в Панагюрище, за да преклоним глава пред безсмъртието на героите от Априлското въстание, които и днес служат за пример за родолюбие, отдаденост и саможертва в името на нашата Родина“, заяви в словото си Никола Минчев.

Той отбеляза, че през пролетта на 1876 г. от красиво и миролюбиво градче Панагюрище се превръща в най-ярко огнище на въоръжената съпротива. То става символ на силата, решимостта и волята на българите да отхвърлят тиранията и да възстановят своята държава, заяви председателят на Народното събрание.

„За съжаление, мнозина панагюрци не оцеляват след Априлската епопея, мнозина не дочакват и лелеяната и платена с живота на много българи свобода. Затова всички ние сме днес тук, за да заявим – тяхното дело, тяхната саможертва и тяхната жажда за свобода не са забравени, подчерта председателят на парламента. Нека бъдем достойни наследници на героите на Априлското въстание, нека си спомняме техните стремежи и като крачим с високо вдигната глава да преодоляваме предизвикателствата пред нас, призова председателят на Народното събрание. Защото, докато помним и почитаме героите си, ще я има и свободна и независима България“, заяви той.

На честването присъстваха народни представители, министърът на туризма Христо Проданов, областният управител на Пазарджик Андрей Гечев, висши военни и кметове на общини. Слово произнесе кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лавров обвини Киев в саботаж на преговорите

Руският външен министър Сергей Лавров обвини украинското ръководство, че саботира преговорите за мир, а украинската армия – че обстрелва с ракети и тероризира жителите на Донецк и Херсон, предаде БНР. В интервю за италианската „Медиасет“ Лавров каза още, че в Украйна воюват западни офицери, без да приведе доказателство за думите […]