Нинова: Компромис за РСМ няма да има, оръжие за Украйна – не, гуверньорът на БНБ да е надпартиен

NetNews

Националният съвет на БСП оценява положително първите 100 дни на правителството. Очертаваме два успеха, една слабост, три задачи и три проблема, които чакат своето решение. Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер в кабинета „Петков” Корнелия Нинова на пресконференция в централата на „Позитано”, предаде репортер на БГНЕС.

Според Нинова единият успех на правителството е, че преведе страната през най-тежките зимни месеци чрез мораториума върху цените на енергоносителите, чрез компенсациите за бизнеса и битката с опитите за манипулация в цените. Това беше сериозна политика, която струва на бюджета 4 млрд. лева, но тези пари се върнаха в бюджета, посочи тя. Вторият успех е приемането на Бюджет 2022, отчете Нинова.

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова опроверга информацията, че предстои руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде екстради…

Имаме една слабост и това е лошата комуникация помежду ни, призна Нинова и добави, че тази слабост излъчва нестабилност и тя трябва да бъде преодоляна.

Според Националния съвет на БСП трябва бързо и окончателно да се довърши управленската програма, която да е със силно подплатена законодателна програма. Корнелия Нинова бе категорична, че още от утре трябва да започне подготовка на актуализация на бюджета.

БСП категорично се обявява срещу ангажирането на България във войната в Украйна. Всяко ново оръжие означава нови ранени и нови убити. Ние искаме войната да спре и да се нормализират отношенията в Европа и в света, каза Нинова и добави: „Нито в МС, нито в Народното събрание, нито аз персонално ще дадем и един глас за решение или един подпис върху документ, който представлява износ на оръжие за Украйна.“

За позицията на левицата относно Северна Македония Нинова обобщи:

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова увери по време на парламентарния блиц контрол, че оръжия и стоки с двойна употр…

Стартиране на процеса за присъединяване на РСМ към ЕС да започне след изпълняване на клаузите в договора и зачитане на националния интерес.

Относно избора на гуверньор на БНБ Нинова заяви, че управителят на Централната банка не бива да е човек, излъчен от партиите в парламента, нито да е депутат. Ще продължим да настояваме за единно предложение на коалицията – банкер със сериозен международен опит, добави Нинова.

От БСП предлагат три сфери на разговори за актуализацията на бюджета:

  • таван на цените на някои хранителни стоки и на енергоносителите;
  • диференцирана ДДС, въвеждане на необлагаем минимум или промени в закона за корпоративното облагане или облагане на свръхпечалбите на държавните и частни енергийни дружества. 
  • преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход.

Корнелия Нинова определи като груба манипулация и лъжа твърдението на ГЕРБ, че правителството е посегнало върху Сребърния фонд. Подобни спекулации и манипулации ще опровергаваме винаги, заяви лидерът на левицата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Корнелия Нинова: Компромис за РСМ няма да има, оръжие за Украйна - не

Националният съвет на БСП оценява положително първите 100 дни на правителството. Очертаваме два успеха, една слабост, три задачи и три проблема, които чакат своето решение. Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер в кабинета „Петков” Корнелия Нинова на пресконференция в централата на „Позитано”. Двата успеха, посочи Нинова, правителството успя да […]