Ниските изкупни цени на тютюна блокират продажбите

NetNews

Ниски изкупни цени и недоволни стопани белязаха началото на тазгодишната изкупна кампания на тютюна в Източните Родопи, съобщи БНР.

В момента в района на Кирково средната цена за килограм продукция е малко над 8 лева, което според производителите е твърде ниска.

Някои са отказали да предават суровината, докато на пазара не излязат и други изкупвателни фирми. Производството на тютюн в Кирково с годините спада освен зарази ниските изкупни цени, но и заради липсата на държавни дотации и несигурността на пазара.

Има лек ръст в броя на стопаните, но броят им е далеч от добрите години, в които общината е била най-големият производител на ориенталски тютюн. В момента не повече от 500 души отглеждат тютюн, а 4 са фирмите, които изкупуват продукция в района. Само една обаче излиза на пазара с цена около 8 лв. за кг. И производителите очакват и другите фирми да се явят на пазара. И така цената на тютюна да се повиши.

Не по малко от 2- 3 тона е произвел всеки стопанин, които са герои в тези трудни условия, смятат от местната власт в района на Кирково.

Според кметовете от региона цена под 10 лв./кг. е подигравка с труда на стопаните, след като всичко е поскъпнало в държавата.

Производителите освен това казват, че качеството на тютюна тази година е много високо заради сушата.

Кметовете не изключват да се стигне и до протести, ако изкупните цени не се повишат.

Поставете оценка:

2

Оценка 2 от 4 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ножица на Ибра спаси точката за Милан

Милан едва стигна до точка в гостуването си на Удинезе, което е нов удар по шампионските амбиции на клуба. Златан Ибрахимович спаси мача за „росонерите“ с ножица в наказателното поле в добавеното време при ситуация, в която настана суматоха от играчи. В началото на срещата Бето даде аванс на „бианконерите“ […]