Водачът на листата на ВМРО Мария Цветкова: Гордея се, че в Ямбол българските традиции са живи!

NetNews

Гордея се, че в родния ми град Ямбол българските традиции са живи! Радвам се, че ямболии съхраняват нашите обичаи и самобитност, които са ни запазили през вековете като народ и ги предават от поколение на поколение! По случай Сирни Заговезни в квартал „Каргон“ и в ямболските села се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве и за духовнопречистване. Играят се хора около тях и се пеят песни. Изпълнява се един от древните обичаи от времето на траките – традицията за хвърляне на дървени стрели. Всичко това ни връща към корените ни и към нашата самобитност, показва на нашите деца магията на българските традиции, които ни правят уникални като култура и като народ. В празника обикновено участват ямболски кукерски групи, които са емблема за града. Усложнената пандемична обстановка наложи тази година “Кукерландия” да не се проведе в традиционния си масов вид, но празникът остава най-красивият и емоционален маскараден фестивал в България, който радва жителите и гостите на града повече от 20 години. Дано кукерите да изгонят злите духове и вируси!

Да продължим да съхраняваме вековните традции, които пази Ямбол – уникалните коледари, кукерските празници, фолклорът и етнографските особености на региона, нашите църкви, носии, археологическото богатство на голямото тракийско селище „Кабиле“, което е част от Стоте национални туристически обекта на България.

Гордея се, че  ямболлии пазят българските традиции и са стожер на българската културна идентичност!

С тези думи ямболският народен представител Мария Цветкова поздрави ямболии по повод Сирни Заговезни. Тя е водач на листата с кандидати за народни представители на ВМРО-Българско национално движение в Ямбол. В 44-то НС Цветкова беше член на Комисията по културата и медиите и работеше именно за съхраняване на българската култура. Опазването на националния културен идеал е основен приоритет за ВМРО – възраждане на българските традиции, самобитност, обичаи, дух, запазване на езика, религията и културно-историческотони наследство.

Мария Цветкова и нейните съмишленици– Тодор Налбантов, кмет на с.Маломиир и втори в листата на ВМРО-БНД и инж. Емил Попов, предприемач – трети в листата на войводите, участваха в различни празници на територията на област Ямбол, свързани със Сирни Заговезни и кукерските традиции. 

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ХДС губи в две провинции в Германия

Германските християндемократи понесоха тежки поражения на състоялите се днес гласувания в две германски провинции. Шест месеца преди федералните парламентарни избори – това е удар за председателя на партията Армин Лашет и шансовете му да стане канцлер, пише БТА. Според екзитпол проучвания на телевизия "Цет Де Еф" в провинция Баден-Вюртемберг Зелените […]