В Елхово също си били открили пречиствателната станция

NetNews

На Благовещение, 25 март, в Елхово се е провела церемония по откриването на пречиствателната станция. Информация за това обаче няма на официалната страница на общинската администрация там. Покана за отразяване на събитието очевидно е отправена само до едно конкретно местното издание.

Именно от него научаваме, че на официалната церемония са присъствали „Областният управител Димитър Иванов, зам. областният управител Волен Дичев, проф. д-р Стоян Денчев – почетен гражданин на Елхово, ръководителите на общинска администрация, общински съветници, представители на фирмата изпълнител и др.”.

Очевидно тук, далече от камери и микрофони, не е проблем Димитър Иванов – част от листата на „ГЕРБ-СДС” да бъде представян в качеството му на областен управител. Като такъв той формално би трябвало да се води в отпуск, заради участието си в предизборната кампания. При откриването на пречиствателната станция в Ямбол, например преди няколко дни, присъствието му тук бе официализирано като „председател на Асоциация по ВиК – Ямбол”.

Информацонното затъмнение около откриването на така важния за втория по големина град в региона обект несъмнено буди въпроси. Дали, например, и това събитие не е използвано в контекста на течащата предизборна кампания, още повече, че елховският кмет Петър Киров понастоящем е областен лидер в Ямболско на управляващата ПП ГЕРБ.

Възможно е липсата на медии да се дължи и на опит за избягване на „неудобни” въпроси около изпълнението на проекта. През август миналата година стана ясно, че община Елхово трябва да плати близо 750 000 лв. бюджетни средства, които са й наложени като финансова корекция. Решение за това дойде от Върховния административен съд, без право на обжалване.

Наказанието бе заради нарушения в обществена поръчка за проектиране и строителство на пречиствателната станция. В хода на процедурата са подадени 24 оферти. Впоследствие Управляващият орган на ОП „Околна среда” установява, че част от участниците са незаконосъобразно отстранени.

Договореното собственото участие на общината в проекта като цяло бе над 5 млн. лева.

Днес, така или иначе, изграденото съоръжение е вече факт. То със сигурност е от съществено значение за жители на Елхово и за опазването на околната среда в района. Проектът включваше проектиране и строителство на Пречиствателна станция за отпадъчни води, довеждащ колектор, както и частична рехабилитация на ВиК мрежата в гр. Елхово.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пускат за движение АМ "Тракия" до Чирпан предизборно

В рамките на следващата седмица ще завърши ремонтът на участъка от АМ „Тракия“ между връзката за АМ „Марица“ и пътен възел „Чирпан“ и движението по отсечката ще бъде възстановено, обяви министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Заедно със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков премиерът направи оглед […]