Георги Първанов идва в Ямбол да представи книгата си „Пътуване към паметта“

NetNews

На 28 април, сряда, президентът на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов ще представи авторската си книга „Пътуване към паметта”. Събитието е насрочено за 17.30 часа в залата на Безистена. Домакин на представянето е областната организация на ПП АБВ – Ямбол.

„Пътуване към паметта“ е книга за основните проблеми на прехода, така както съм ги видял и за които имам документи”, споделя в анотацията към книгата самият Георги Първанов. Той сочи като аргумент за написването ѝ неудовлетвореност от нивото на българския политически дебат, нещо, което по думите му споделят мнозина българи.

 „Книгата е повече документална, отколкото мемоарна, тя не е хроника на политическата ми дейност. По-скоро е опит да се пресъздадат събития, да се анализират процеси, които намирам за важни, а може би и за определящи българското развитие в годините на прехода”, коментира още бившият държавен глава и уточнява, че в книгата си се фокусира най-вече върху събития, на които е бил пряк участник.

„Сигурно на моменти съм писал субективно. И това вероятно не е само инстинктивен, емоционален отговор на стотиците хули и несправедливи писания по мой адрес. Мисля си обаче, че имам предимство пред опонентите – с многобройните документи, които само частично съм обработил. А последната дума ще имат историците“, казва още авторът.

„Има много неща, които могат да обяснят защо един човек, който е бил в политиката, посяга към перото. Някой трябва от време на време да се обажда, за да изчиствам изтляващата историческа памет“, мотивира се Първанов при представянето на книгата си в София. По думите му един президент е силен не със своите правомощия, а със своето влияние, със своя авторитет, и тук са неговите лостове и възможности за въздействие.

„Пътуване към паметта” е излиза от печат чрез Университетско издателство „Св. Климент Охридски”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Почти 40-годишен компютър, адаптиран за добив на биткойни (ВИДЕО)

Древен, по компютърните стандарти, персонален компютър Commodore 64 бе модифициран от специалист по видеоигри да копае биткойни. Разбира се, не трябва да очакваме, че платформата ще демонстрира високата скорост на копаене на криптовалути в блокчейн мрежата, но самият факт за възможностите на компютър, пуснат 30 години преди появата на биткойн, […]