Губернаторът Г. Чалъков: Ремонтът на язовири в Ямболско може да е схема за източване на средства

NetNews

Възможно е извършваните строителни дейности по два язовира в Ямболска област да са добре прикрита схема за източване на средства. Това заяви на пресконференция днес областният управител Георги Чалъков. Става въпрос за водоемите в елховските села Пчела и Малък Манастир.

След направени на място проверки от страна на областния управител и неговият екип са установени нередности по изпълнението на проектите. Обектите, по които и към този момент се работи, нямат издадени строителни разрешения. Констатирано е, че извършваните дейности не са възстановително-аварийни, а строителството предвижда завършване на обектите във вид, различен от този на първоначалните проекти. Например на язовира в село Пчела, който е с площ около 460 декара, са налети 4 хил. куб. м бетон и са направени изцяло нови съоръжения, нямащи нищо общо с възстановяването на водоема във вида, в който е бил. „Целесъобразността на тези ремонти не е ясна, а в документацията цари пълен хаос, посочи Чалъков.

По думите му ремонтът на язовира в с. Пчела е на стойност около 2 млн. лв., а в с. Малък манастир – 1 млн. лв. Според експертите в Областна администрация – Ямбол, в пъти по-малко би струвал аварийно-възстановителен ремонт, отколкото ремонтът, извършван в момента. Остава отворен въпросът, защо според указателните табели на място, язовир „Малък Манастир“ е трябвало вече да бъде завършен, а дейностите по него са приключили на не повече от 30%. Още по-притеснителен е фактът, че има извършена проверка от РДНСК, но не е констатирано незаконно строителство, нито строежите са спрени, въпреки очевидните нарушения. Областният управител и неговия екип ще съберат необходимата документация и ще бъдат изготвени преписка и сигнал до съответните органи.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Новата електрическа Honda ще използва платформа на GM

Вторият изцяло електрически модел на Honda ще бъде построен на платформата Utilium на General Motors, като заедно с това ще използва батерии и технологии на американския гигант. Очаква се Prologue да дебютира в следващата година, като от Honda поставят големи надежди върху модела и се надяват процеса на електрификация да […]