Дрескодът на местната власт в Ямбол – обувки без чорапи

NetNews 2

Интерес дрескод демонстрираха кметът на Ямбол Валентин Ревански и заместникът му Михаил Керемидчиев в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. На официалната церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в едноименната гимназия по земеделие, те избраха да се появят с обувки без чорап към костюмите си.

Тази мода е запазена марка за ямболския кмет и екипа му. Какво обаче казват по въпроса модните експерти и етикетът? Ето някои мнения по темата:

Напоследък все повече мъже почват да носят обувки, кецове, маратонки на бос крак, като тази мода се налага и от големите дизайнери на мъжка мода. Идеята е че е по удобно и по стилно за ежедневието, докато при официални или бизнес срещи се изисква носенето на чорапи.

За предпочитане е обувки без чорапи да се носят по време на неформални срещи или ваканционни пътувания. По-голямата част от наръчниците по savoir vivre съветват да не носите обувки без чорапи за работа (или за интервю), сватбена церемония или официален банкет. Колкото по-официален е поводът, толкова по-незаменими са чорапите.

„Елементи в облеклото на деловия мъж са чорапите и обувките, те са в един и същ цвят – черен, като обувките са от кожа, с връзки и тънка подметка. В деловия свят носенето на обувки от велур, змийска или крокодилска кожа не се допуска”. Това казва в своя научна разработка за дрескода доц. д-р Н. Миронова от УНСС.

Според Миронова, „дрескодът представлява аспект на външния вид на човека, който съдържа правила, послания, сигнали, идващи от човека, който е облечен по определен начин. Често дрескодът е определян като вид изразяване и общуване между определени хора. „това послание може да изразява социална класа, доход, професия, етническа и религиозна принадлежност, отношение, семейно положение, сексуална достъпност и сексуална ориентация. Дрехите притежават и други социални съобщения, включително и твърд израз на културна идентичност, за създаване, поддържане или упрекване на социални норми в обществото”.

Какви послания и сигнали, какъв вид изразяване е демонстрираният от кмета В. Ревански и заместникът му дрескод обаче можем само да гадаем.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

2 thoughts on “Дрескодът на местната власт в Ямбол – обувки без чорапи

  1. Уважаеми коментаторе!
    Обувката не може да се носи на бос крак, защото ще ти премаже краката. Ако не сте запознат има чорапи тип терлици, които не позволяват да бъдат видими за околните като вас, но да носят конфорт на носещият ги!

    1. Явно нищо не сте разбрали от публикацията. Смисълът е, че при официални поводи, какъвто е Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, има етикет, облеклото следва да е делово. Да отдаваш почит на бос крак от представители на най-важната институция в града, е меко казано неуважително. Инак всеки може да се носи както му е угодно и удобно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Илияна Цанова става заместник генерален директор на ГД „Бюджет“ на ЕК

Европейската комисия назначи Илияна Цанова за заместник генерален директор на генерална дирекция „Бюджет“. Тя ще отговаря за осигуряването на добро управление и ефективно управление на риска на дейностите по получаване и отпускане на заеми и други финансови операции, предприети от ГД „Бюджет“. Тя трябва да поеме новите си функции на […]