Един от най-българските празници. Честита Баба Марта!

NetNews

На първи март празнуваме Баба Марта. Тя е символ на настъпващата пролет, на топлината и светлината.

В народните предания Баба Марта е сестра на Голям и Малък Сечко (Януари и Февруари) и винаги е люта, защото двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят дори да го опита. От тук идва и поверието, че Баба Марта трябва да се умилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват Слънцето.

На 1-ви март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, червена забрадка и червени чорапи. Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се до наши дни.

Според някои вярвания на този ден се празнува и за предпазване от змии и гущери, схващани като потенциални вредители. Като предпазни мерки срещу тях палят огън, прескачат го, люлеят звънци, обикалят къщата.

На този празник си подаряваме мартеници  за здраве и сила през следващата година. Хората носят мартениците за определен период от време. Обичайно периодът е свързан със знаците на приближаващата пролет – цъфнали дървета, среща с първите долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. Тогава хората свалят мартеницата и я завързват на цъфнало дърво или я слагат под камък.

Според поверието на този ден жените не перат и не простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки. За предпазване от гръм не се буха с бухалка, не се тъче, не се вари нищо. Жените избягват да шият, плетат, предат, тъкат, да работят в градината.

Днес имен ден имат всички, които носят имената Марта, Мартина, Мартин, Евдокий и Евдокия

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рецепта на деня: Вкусен десерт в бяло и червено

Необходими продукти: 50 мл ягодов сок 50 гр. захар 20-30 гр. шоколад 4 ягоди Натурална ванилия 15 гр. желатин на листа 500 мл сметана с мазнина 33% Начин на приготвяне: Желатинът се поставя във вода (30-40 ml) за да попие за времето, посочено на опаковката. Смесете сметаната със захар и […]