Ето как ще изглежда бюлетината в 31 Ямболски изборен район

NetNews

Районната избирателна комисия публикува образец на бюлетината за 31 изборен район – Ямболски.

Традиционно, в лявата част една под друга са представени партиите и коалициите, участващи в изборите. Подредбата е според номерата, изтеглени в предварителния жребий. Предпочитаната формация трябва да се бележи със син химикал в квадратчето с нейния номер.

Вдясно, с формата на кръг, са обозначени възможностите за преференциално гласуване. Те са осем на брой – колкото е броят на кандидатите в най-дългите регистрирани листи в Ямболско. Номерацията е от 101 до 108, т.е. ако избирател, който вече е белязал своето предпочитание за партия или коалиция, реши да даде и преференциален вот за конкретен кандидат от съответната листа, то трябва да отбележи и неговият номер. Например, ако кандидатът е под номер 2 в листата, трябва да се отбележи кръгче с номер 102, ако кандидатът е под номер 4 – да се маркира преференция 104 и т.н.

Същият принцип важи и при упражняване правото на глас и чрез машинно гласуване.

Образецът  на бюлетината е одобрен с протоколно решение на РИК и публикуван на страницата на комисията в изпълнение на указания от ЦИК.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Предупреждават за висока лавинна опасност

Силният вятър в комбинация със студените температури и новият сняг повишават лавинната опасност, предупреждават от Българска лавинна асоциация, съобщи БНТ. Новият сняг в Пирин е около 15 см, в Рила и на Витоша е много повече и акумулациите от навят сняг са сериозни. От асоциацията поясняват, че се очаква образуване […]