Заличиха 80 застъпници на Божков в Ямбол, плъзнаха слухове за фалшификации

NetNews

80 застъпници на Българско национално обединение (БНО) бяха заличени от РИК – Ямбол. Припомняме, че това е партията, чрез която формацията на Васил Божков „Българско лято” участва на тези избори. Водач на листата на Божков в Ямбол е адвокат Светла Драгова. Именно тя, като представител на организацията, е подала заявленията за заличаване на застъпниците. Заради необичайно големия им брой обаче и едновременното им отписване в публичното пространство се появиха предположения за възможни фалшификации и нечисти схеми.


Според електронното издание Novini.bg проблемът е следният: Драгова е поканила хора за застъпници и те, чисто по човешки, нямали нищо против да изкарат по някой лев, дали са данните, за да им подготвят декларациите. Какво точно се е случвало в четвъртък и петък при входирането на книжата от Драгова в РИК-Ямбол не може да се възстанови. Според запознати членовете на Комисията се усъмнили във верността на всички подписи. Тъй като става въпрос за ползване на лични данни, те се задълбочили при прегледа на саморъчно поставените от тях, както е по закон, подписи. Какво точно е станало при разговор на Драгова с ръководството на комисията – не може да се разбере, но е факт, че на 25 и 26 март тя е подала три заявления, с които иска заличаването общо на 80 души.


Екшънът се разиграва трети ден и за него, освен преките участници от останалите партии в предизборната кампания, вече научиха в цял Ямбол и околията, пише новинарската агенция. Тя цитира мнение на един от партийните щабове, без да уточнява кой е той, според което „водачката на листата Светла Драгова, която със сигурност стои най-близко до своя кумир Васил Божков, опитва да омаловажи случилото се, но ние смятаме, че трябва да се даде гласност, за да не си позволяват и други претенденти да влязат в НС по подобен начин“.
Изданието твърди също, че от останалите предизборни щабове искат да знаят това възможно ли е и при какви обстоятелства може да стане, затова са сигнализирали и органите на МВР. Процедурата не е проста. От пресцентровете на МВР и Окръжната прокуратура в Ямбол отрекли да са се занимавали с подобен проблем.


Най-странно в цялата ситуация е поведението на самата Драгова, която каза следното: „Заличих ги, защото тези хора очакваха от нас да им платим, а за нас това е купуване на гласове“, пише още изданието.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Под 2% от земеделската земя у нас се обработва по биологичен начин

Едва 8,5% от земеделската земя на територията на Европейския съюз се обработва по биологичен начин, сочат данните в Новия план за развитие на биологичното производство, представен от Европейската комисия. Амбициозната цел на Брюксел е до 2030 г. биологичните площи да достигнат 25 на сто от обработваемата земя в Европа, уточнява […]