За ямболлийката Яница Радева и романът ѝ „Поздрави от Хадес“

NetNews

„Поздрави от Хадес“ умело разработва мита за Едип и неговите потомци. Увличащ текст, който на моменти стряска, на моменти е страстен, на моменти показва неизвестното като привлекателно, но носи и оптимизъм за оцеляването и на родовото, и на индивидуалното добро.“ Това пише за романа на Яница Радева доц. д-р Невена Панова от Катедрата по класическа филология към СУ “Св. Климент Охридски”. Книгата ще бъде представена на ямболската публика на 7 юли 2021 г. от 18.00 ч. в Художествената галерия „Жорж Папазов“.

С митологичния си роман „Поздрави от Хадес“ Яница Радева се спуска дълбоко надолу, за да навлезе в света на архетипите, заложени в основите на нашата природа. Изследва опасности, откриващи се когато счупим ключалките на забраните.

За написването на романа си авторката ползва достигнали до нас фрагменти от митове, факти и открития на археологията, като ги помества в нов културен контекст. Яница Радева се стреми да достигне до дълбините на човешката същност, за да потърси обстоятелствата, при които се проявяват най-добри или най-лоши наши качества.

Героите на „Поздрави от Хадес“ помнят смъртта и имат причина да го правят. Някои от тях са от царския род на Едип, други са обикновени хора, без наследство или богати застъпници. Но всички са изправени пред труден избор и попадат в нелеки за преодоляване ситуации, от които излизат по-мъдри, разбрали какво значи да срещнеш Хадес.

Яница Радева е родена през 1977 г. в Ямбол. Получава бакалавърска степен по българска филология и магистърска степен по литературознание през 2007 г. в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор е по литература. Освен на „Поздрави от Хадес“, Яница Радева е автор на две стихосбирки, на романите „Бонбониерата“ (2011), „Сезонът на Йоана“ (2015), „Пътят към Тива“ (2017) и „Поздрави от Хадес“ (2020).

„Бонбониерата“ получава Грамота на Министерството на културата през 2012 г. „Пътят към Тива“ е номиниран за националните литературни награди за български роман на годината „13 века България“ и „Елиас Канети“.

Била е гост редактор на „Литературен вестник“. Носител е на няколко литературни награди, сред които са наградата „Рашко Сугарев“ за най-добър публикуван къс разказ, първа награда за разказа от конкурса, посветен на Яна Язова в Лом, първа награда от националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови.

Нейни текстове са превеждани на хърватски, румънски, английски, корейски, персийски, македонски език.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Задържаха дрогиран шофьор с коктейл от наркотици и без книжка в Добричко

Задържаха дрогиран шофьор с коктейл от наркотици и без книжка в Добричко, съобщиха от полицията. На 5 юли, около 10:30 часа в село Сърнено е спрян за проверка лек автомобил, управляван от неправоспособен 28-годишен мъж. При последвалата проверка за употреба на наркотични и упойващи вещества, тестът отчита положителен резултат за […]