Интригата с преференциите се разплита

NetNews

На четвъртата в листата на ГЕРБ Снежана Делчева малко не й достигна, за да пренареди кандидатския списък след водача Димитър Рунков. В БСП трима след Вигенин събират преференции над съдбовните 7 %. Това стана видно от публикувания от Централната избирателна комисия списък с преференциалния вот по области.

Съгласно Изборния кодекс предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от 7 на сто от гласовете, подадени за съответната листа. Водачите са ясни, интригата беше за това кой следва по гласове след тях, тъй като всеки от по-задните места би могъл да пренареди листата, ако получи заветните 7 % или повече.

Избраните народни представители в Ямболска област според изчисленията са вече ясни:

1. БСП за България– Кристиан Вигенин

2. ГЕРБ-СДС – Димитър Рунков

3. „Има такъв народ” – Ивайло Вълчев

4. „Изправи се! Мутри вън!” – Станчо Ставрев

Дали това ще са депутатите на Ямбол обаче ще стане ясно до утре – неделя, 11 април.

Мандатът на Вигенин е най-безспорен. Той получава 53,91 на сто от предпочитанията на гласувалите за БСП. Любопитно е обаче, че вътрешнопартийната надпревара резултира в още трима кандидати, надминали 7-те процента. Това са Нина Терзиева от Болярово – с 15,29 на сто от преференциите, Георги Чалъков – с 10,54 % и д-р Райно Георгиев, който бе втори в листата – с 10,12 на сто.

Кой ще е депутатът на Ямбол от ГЕРБ-СДС е най-щекотливият въпрос. По резултати това е водачът д-р Димитър Рунков. Той ли ще влезе като народен представител или ще бъдем свидетели на политически сделки и излъчване на втория – Станислав Говедаров – предстои да видим. Същият бе пред риск да остане с трети резултат, след като кандидатът под номер 4 Снежана Делчева набра солиден брой преференции. Те обаче за малко не й достигат, за да пренареди листата. Елховлийката е получила 6,58 % преференции сред гласувалите за ГЕРБ.

В листата на „Има такъв народ” категоричен фаворит е водачът Ивайло Вълчев – с 91,91 % преференциален вот. Той обаче, по изтекла информация в медиите, ще влезе като депутат от Бургас, където също бе начело на листата. Втора тук е Златомира Димитрова Карагеоргиева – Мострова, която се очертава като депутатът, който партията на Трифонов ще излъчи от Ямбол.

Четвъртият ямболски депутат категорично е Станчо Ставрев от „Изправи се! Мутри вън!”. Той събира  81,14 на сто предпочитания. Вторият в листата – Петър Личев е с 6,04 % преференции.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Венци Стефанов: Загорчич ще се върне в Славия

Славия води преговори със Златомир Загорчич с оферта да се завърне начело на тима. Това разкри президентът на "белите" Венци Стефанов след снощната загуба с 1:3 на "белите" от ЦСКА 1948, която най-вероятно ще доведе до треньорска смяна. "Този, който беше основната причина да стигнем дотук, да дойде и да […]