Каракачанов се качи на Су-25 в авиобаза „Безмер”, за да тества боеспособността на ремонтираните самолети

NetNews

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес бе в Авиобаза „Безмер”, за да се провери възможностите на ремонтираните самолети Су-25. Военният министър се качи на борда на един от бойните самолети, за да се убеди лично в боеспособността му.

„Преди две години бяхме пред перспективата да нямаме нито един самолет Су-25, който е основният боен самолет за поддръжка на Сухопътни войски и на флота. Благодарение на активността на командирите на ВВС и на инициативата на ръководството на авиобазата, беше сключен договор за ремонт на 8 от съществуващите самолети Су-25 и днес ги виждате готови.

Имаше много скептици, които обясняваха, че не ни трябват руски самолети, не ни трябват стари самолети. Аз винаги съм казвал – няма руски самолети, щом са платени от българския гражданин, това са български самолети и те изпълняват мисии по защита на териториалната цялост и суверенитета на България“, каза министър Каракачанов.

Той обясни, че след ремонтно-възстановителните дейности самолетите са напълно съвместими с натовската авиация и готови да изпълняват задачи по всяко време на денонощието. „Дълги години назад не сме имали осем самолета в бойна готовност“, коментира още министър Каракачанов.

Той благодари на заместник-министър Анатолий Величков, който ръководеше проекта за ремонт на щурмовите самолети. „През последните 6-7 г. бяха отделяни средства за инфраструктурата на авиобаза Безмер. Благодарение на политиката на Министерството на отбраната сега в базата няма проблем с некомплекта на войнишки личен състав, попълнени са всички войнишки длъжности. Щастлив съм и съм убеден, че тръгвайки си, оставяме и командира на ВВС и офицерите в авиацията много по-сигурни в нейното бъдеще“, каза още министърът на отбраната.

Ремонтираните Су-25 са по-боеспособни и многократно по-ефективни в изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка на формирования на сухопътни и военноморски подразделения, съобщават от военното министерство.

Удълженият с 8 години ресурс на самолетите ще позволи воденето на интензивна подготовка на летателния състав и повишаване на нивото на бойна подготовка.

В началото на пролетта авиобазата край Ямбол започва активно участие в национални и международни летателни тренировки. С направените инвестиции военното летище на Безмер отговаря на всички съвременни стандарти и притежава способности за провеждане на учения и летателни тренировки с военновъздушните сили на страни-членки на НАТО, както и може да бъде използвано в бъдеще за запасно летище на Ф-16 за нуждите на българските Военновъздушни сили.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разбиха модерна лаборатория за марихуана за 500 бона в Ловешко

Модерна лаборатория за марихуана е разкрита в луковитското село Румянцево, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Задържани са трима мъже, на които ще им бъде поискана постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", пише novini.bg. Лабораторията е разкрита при специализирана полицейска операция от Главна дирекция "Национална полиция". […]