„Кафе с кауза“ на „Изправи се! Мутри вън!” – Ямбол събра експерти за дебат относно професионалното образование

NetNews

„Професионалното образование и обучение – политики в партньорство с бизнеса“ бе темата на поредната среща от инициативата „Кафе с кауза“ на „Изправи се! Мутри вън!”.

– Съобразено ли е в достатъчна степен професионалното образование и обучение с потребностите на пазара на труда?

– Отговаря ли качеството на професионалното образование и обучение в България на потребностите на пазара на труда?

– Необходима ли е реформа в системата на професионалното образование и обучение?

Отговор на тези и други въпроси търсиха експерти в сферата на образованието и кандидатите за народни представители на коалицията в Ямбол.

„Професионалното образование привлича все по-малко ученици през последните десетилетия. За последните 20 години обучаващите се в професионални училища намаляват с около една четвърт. Тази тенденция се наблюдава не само в България, но и като цяло в Европа”, заяви водачът на листата Станчо Ставрев. Други основни проблеми според него са недостигът на кадри с професионално образование, както и времето и ресурсите, които работодателите и работниците отделят за продължаващо професионално обучение.

Ставрев каза още, че статистическите данни сочат, че 15% от фирмите в България в сферата на промишлеността не могат да намерят подготвени кадри, което е двойно по-висок дял от този за ЕС (7,4%). В последните години двойно се е увеличил броят на работодателите, които са квалифицирали допълнително работниците си. Той бе категоричен, че един от основните аспекти на промяната е развитието на образованието чрез работа, развитието на т.нар. дуалното обучение, но чрез прилагането на гъвкави, работещи и ефективни модели.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нинова връчи членски карти на бесарабски българи, основали организация на БСП в Молдова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с бесарабски българи, живеещи в Молдова, създали партийна организация на БСП в тамошния град Твърдица и им връчи членски карти. На срещата присъстваха кметът на Твърдица Георгий Попов и ръководителят на културния център в града Георги Димов. Двамата са сред осмината нови партийни […]