Книгата на Жечка Ганкова „Моят Ямбол“ бе представена в Читалище „Пробуда”

NetNews

Книгата „Моят Ямбол“ от Жечка Ганкова бе представена вчера, 6 юли, в ямболското Читалище „Пробуда“. Жечка Ганкова е краевед, автор на родови проучвания, дългогодишен учител по химия, четири години „читател“ на архива и наш дарител, представи автора старши експертът от Държавен архив – Ямбол Петя Проданова. Кратка рецензия на книгата пък направи директорът на архива Светлана Бъчварова. Ето нейните думи:

„Жечка Ганкова възстановя образи от онова време, оживяват улици и къщи. Нещо като прашен албум с няколко моментални снимки, от ония дето всички сме виждали, но отвориш ли албума, те грабва сложна смесица от носталгия, спомени, връхлитат те емоциите на онези години. Животът на улица “Султанска”, калдъръмения двор с влечащия рожков, старата слива, от която се вари чудното сладко и тежкия спомен за малкото момиче, завързано на сливата. Влизаме в старата градска къща с полираната маса с покривка на рози върху филе; стъпваме боси върху пръстения под; върху печката, намазана със специална боя “Щъркел”, къкри медния чайник; присядаме на металното легло с рисувани табли, усмихваме се на инфантилните ковьорчета по стените, отваряме скрина, където е подредено спалното бельо – леко синеещо от пакетчетата синка, ползвана за изплакване; докосваме пухените възглавници, често използвани и за бой между децата. Усещаме вкусовете на отдавна забравени гозби – кръстатки, печени върху загрятата плоча на печката, ръсеница, залята със запръжка от лук и червен пипер, мамалига с петмез, пюре от бакла, полято с горещо олио, сладко от орехчета, поднесено в стъклени чинийки.

До нас достига аромата на домашния хляб, току-що изваден от пещта. Пазаруваме от магазина на бай Христо – купуваме шарлан и мармалад от ябълки, изваждан от дървените сандъчета; млекарят ни сипва от легени киселото мляко, а бозаджията ни налива резлива боза направо от гюма. Украсяваме елха от туята на съседите – с разноцветни стъклени топки и орехчета, увити със станиол; точим баница и редим късмети – за мързела е клонка от дрян без пъпка; маскираме се за Сирни заговезни и месим козунаци за Великден.

Обикаляме сергиите на Ямболския панаир с павильоните за стрелба, изцапани сме от захарния памук и вафлите, пълни с розов крем; завива ни се свят на синджирените люлки и виенското колело. Даже правим парцалени кукли – с химически молив очертаваме очички и усмивка, шием роклички от парцалки; скачаме на въже, чертаем с парче керемида фигури, за да играем на дама, както я наричахме ние; дори събираме корички от сапун – идеални за правене на балончета, ако отмъкнем масурчето на баба; правим фенери от диня, скупчили сме се при момчетата, които играят на топчета, а понякога се включваме в игрите им на “стражари и апаши”. И това на улицата, където няма паркирани коли, дори изобщо няма коли. Чакаме на пътната врата роднините, които пътуват с влак и после с файтон от гарата, за да отидем заедно на гроздобер на “Чалъ баир”. Приготвяме се за баня с голямата кожена чанта, в която грижливо са подредени хавлии, меден тас за поливане, кесия, сапун и задължително налъми, след самата баня пием лимонада от стъкло с порцеланова запушалка.

Ганкова възстановя образите на своите връстници от онова време, съседите, улици с отдавна забравени имена и техните обитатели, красивите стари къщи, някои от които останали само спомен. Заедно с нея сме в първо отделение, пишем с дървена перодръжка с метално перо – даже имаме и попивателна хартия за попиване на написаното. Вече сме ученици в гимназията – момичетата обличаме черна престилка от памучен сатен с бяла якичка и барета с надпис и герб на училището.

Източник: Държавен архив – Ямбол

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

UEFA EURO 2020 Гарет Саутгейт: Близо сме до трофей, който не сме печелили никога, дори не сме играли на финал!

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт показа уважение към отбора на Дания преди полуфинала на UEFA EURO 2020 между двата отбора, който ще се играе днес "Уембли". "Близо сме до трофей, който не сме печелили никога. Дания е печелила европейско първенство и има по-добра статистика от нас. Струва ми се, мнозина […]