Минало несвършващо… На днешния ден Симеон Сакскобургготски полага клетва като министър-председател

NetNews

Преди 20 години, на 24 юли 2001 г. Симеон Сакскобургготски полага клетва в Народното събрание като министър-председател на България. С това става първият монарх в световната история, който се връща на власт чрез демократични избори. Макар да печели убедително изборите с неговата партия НДСВ, Симеон Сакскобургготски прави правителство с ДПС. А на клетвата му в парламента присъства Илия Павлов.

Завърналият се през 2001 г. в страната Симеон Втори спечелва изборите с внушителната подкрепа на 1 952 513 български граждани, което 42,74 % от гласувалите. Въпреки това, той съставя правителство заедно с Движението за права и свободи, което е четвърта сила в парламента с резултат от 7,45 %. В кабинета му влизат и отделни представители на левицата.

Агенция „Ройтерс” подчертава по този повод, че новото българско правителство е първото, което включва представители на етническите турци. В дописката се коментира още, че повечето министри нямат почти никакъв политически опит, а икономиката на страната е поверена в нови ръце, визирайки министъра на икономиката Николай Василев и на финансите Милен Велчев.

Около полагането на клетвата на Симеон Сакскобургготски има някои позабравени, но пък любопитни моменти. Бившият монарх пожелава да положи клетва в присъствието на патриарх Максим. Провежда се специално гласуване, в което депутатите от ОДС са против присъствието на патриарха в пленарната зала, за разлика от тези от НДСВ и левицата. В крайна сметка Симеон Втори  полага клетва в републиканската конституция, целува православния кръст и ръката на патриарх Максим.

На заседанието за избор на новото правителство като официален гост в пленарната зала присъства президентът на MG корпорация Илия Павлов. Пред журналисти той обяснява така присъствието си така: „Тук съм от уважение към институцията”, но отказва да уточни по чия покана е сред публиката.

На парламентарните избори през юни 2005 г. НДСВ остава втора политическа сила. БСП печели 31% от гласовете, като първоначално се опитва да състави правителство без втората политическа сила, а само с ДПС. Парламентът одобрява кандидатурата на Сергей Станишев за министър-председател, но отхвърля състава на кабинета. В крайна сметка БСП съставя коалиционно правителство с НДСВ и ДПС (т. нар. Тройна коалиция) при активното посредничество на тогавашния президент Георги Първанов. 

На проведените на 5 юли 2009 г. избори за 41-во Народно събрание партията на Симеон Сакскобургготски НДСВ вече не успява да премине 4-процентната бариера и остава извън парламента. Новата „вълна” на народната любов вече се казва Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ). На 6 юли с.г. Симеон Сакскобургготски подава оставка като лидер на НДСВ.

В началото на същата година, януари 2009-та, когато вече има променена политическа обстановка и нови обществени нагласи, Симеон Сакскобургготски споделя някои от своите виждания по актуални въпроси в интервю пред в. „Стандарт”. Предлагаме ви извадки от него, доколкото засегнатите теми са валидни и днес:

„При какви условия бихте напуснали тройната коалиция преди изборите?

Едва ли има вечни съюзи в политиката, тъй като тя сама по себе си е динамична. Но една сериозна управленска коалиция се създава в името на определена политика, която е нужна на страната. Ако я изостави и се поддаде на капризите на политическата конюнктура или на егоистичния теснопартиен интерес, тогава би се обезсмислила. Мисля, че тройната коалиция, дори и да е разнолика в идейно-политическо отношение, показва добра коалиционна култура и последователност при постигане на целите, за които се създаде.

Смятате ли, че следващото правителство трябва да бъде експертно?

Нека погледнем на нещата в по-голяма дълбочина – и най-вече какво точно значи „експертно правителство”. Всеки кабинет, излъчен от парламента с мандата на дадена партия, е политически. Всеки министър по дефиниция е политическо лице. Размиването на отговорностите и неяснотата какви точно политики ще развива такова правителство не го правят най-полезното за обществото.

Докъде е търпимостта на Европа по отношение на корупцията в България?

Първо трябва да си зададем въпроса докъде е търпимостта към корупцията у нас, в нашето общество. Както към голямата корупция, така и към дребната корупция – когато се отнася до някой катаджия на улицата, някой чиновник зад гишето или някой лекар в болницата. Нужна е не само обществена непримиримост, но и реални санкции. Това е и основната препоръка на Европейския съюз към България – да имаме бързо и справедливо правораздаване. Но във всеки случай не бива да се обобщава, без да се провери казус по казус.”

Добре е да знаем и помним историята си, поне близката, най-малкото защото темите, които обсъждаме днес не са слизали от дневния ред на обществото. За добро или зло.

На последните парламентарни избори Симеон Сакскобургготски упражни правото си на гласоподавател, като качи снимки на личната си страница от деня на вота.

Николай Василев – министър в правителството на Симеон Втори и на Тройната коалиция, в 2021 г. бе предложен за министър-председател от поредната „нова вълна“ – „Има такъв народ“ и нейния лидер Станислав Трифонов.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Баскетболна половинка показа убийствени извивки

Клои Кардашиян вдигна адреналина на мъжете със снимка по бански, която подчертава убийственото ѝ тяло. Риалити звездата има дете от баскетболиста Тистан Томпсън, с когото пак са заедно след кратка раздяла. Вижте тази публикация в Instagram. Публикация, споделена от Khloé Kardashian (@khloekardashian) Кардашиян го бе напуснала след поредната му изневяра, […]