Министърът на образованието утвърди новото име на Ямболската гимназия по туризъм – „Алеко Константинов“

NetNews 1

Ямболската професионална гимназия хранителни технологии и туризъм получи и последният необходим документ, утвърждаващ новото име на училището. Считано от 15 септември тази година то ще се нарича Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” – гр. Ямбол. Това определя със своя заповед министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. С този административен акт приключва процедурата по промяна на наименованието. След повече от 30 години, едно от най-динамично развиващите се и обновяващи се училища в Ямбол и областта от безименното ПГХТТ, вече носи звучното име на Щастливеца.

Припомняме, че училището започва дейността си през учебната 1963/1964г. с името Техникум по хранително вкусова промишленост „Георги Димитров“. През 1989/1990г. година патронното име Георги Димитров е заличено и през 2003г. с решение на Педагогическия съвет и Заповед № РД -09-332/07.04.2003год.  на Министъра на образованието и науката  става Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм /ПГХТТ/, за да означава основни професии от специалности, по които се осъществява обучение и се залагат в държавния  план-прием.

Идеята за промяна на наименованието е от няколко години. Освен, че досега гимназията не носеше името на конкретна личност, друга причина за промяната е изместването на  специалностите от сферата на хранителните технологии към сферата на туризма. Това обяснява е изборът на името – по инициатива на Алеко се основава първото туристическо дружество в България и се поставя началото на организирания туризъм. В областта няма друго училище носещо името на Алеко Константинов. Предложението на педагозите бе гласувано преди 2 месеца и прието от ОбС – Ямбол. Заповедта на министъра официализира новото наименование. Предстои промяна на документацията и уреждане на останалите формалности във връзка със смененото име на училището.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “Министърът на образованието утвърди новото име на Ямболската гимназия по туризъм – „Алеко Константинов“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стойчо Кацаров определи COVID протокола за деня на вота

На лицата, които ще бъдат ангажирани с организацията и провеждането на изборите за народни представители ще им бъде предоставена възможност да се ваксинират срещу COVID-19. Ваксинирането е доброволно и при изразено информирано съгласие, като ще се извършва по реда и начина, създаден от съответната Регионална здравна инспекция, отговорна за организацията […]