Над половината от населението на Ямбол се е срещало с коронавируса, показва изследване

NetNews

Около 56 процента от населението на Ямбол се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Обработени са над 2600 проби от 38 населени места, обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Той представи презентация на частна лаборатория „Цибалаб“, която направила собствено проучване в опит да установи колко точно българи са се заразили с COVID-19. Изследвани са 2665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип. Според данните, Пазарджик оглавява класацията с 62%, следван от Ямбол (56%). Една трета от живеещите пък в София имат антитела от естествена среща с вируса, обясни собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

„В края на деня на случаен принцип избирахме проби в различни дни, не в един ден. Извадката показва, че в големите градове процентът на срещалите вируса е по-малък. За столицата едва 31 на сто. В проучването обаче не се отчитат ваксинираните българи. За да не спада техният брой, здравното министерство планира нова информационна кампания“, обясни д-р Калъчев.

Масово тестване на българите за наличие на антитела няма да има, тъй като това щяло да даде само момента снимка на ситуацията, заяви д-р Кацаров. Антителата намаляват известно време след срещата с вируса, но това не означава, че нямаме имунитет. Така ние ще установим само наскоро срещалите се, а не всички“, обясни министър Кацаров.

Националният ваксинационен щаб ще се преструктурира в Консултативен съвет по ваксинация към Министерството на здравеопазването, заяви още Кацаров. Здравният министър добави, че ще се изгради информационна система за всички хоспитализирани, ваксинирани и преболедували. Софтуерни компании вече работят по разработването на регистъра.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Извънредни новини за ЛиЛана и още 6 души

Специализирана прокуратура разследва седем лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства по програма „Иновации и конкурентноспособност“. Обвинителният акт е внесен в спецсъда, а първото заседание е насрочено за 2 юли тази година. От държавното обвинение на уточняват какви са самоличностите на подведените под съдебна отговорност. […]