Националното състезание „Млад фермер“ 2021 ще се проведе в Ямбол, домакин е Гимназията по земеделие „Христо Ботев“.

NetNews

Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“- Ямбол е домакин на Националното състезание „Млад фермер“ 2021. Престижният форум се провежда за първи път в града и ще се състои от 12 до 14 май.

В състезанието ще се включат 20 отбора с по 3  участника и един ръководител от земеделски гимназии от цялата страна. Те ще премерят сили в три модула – „Растениевъдство”,  „Животновъдство” и „Механизация на селското стопанство”, като във всеки модул има по две състезателни дисциплини.

Амбициите на ямболската гимназия са нейните възпитаници да завоюват призовите места. Училището вече има добри постижения – едно второ и две трети места на провелия се наскоро регионален кръг на състезанието в Свиленград. Там силно се представиха и учениците от още едно училище от Ямболска област – Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в село Бояново, които се върнаха с медали и се класираха за участие в националната надпревара. 

За своите гости, домакините са подготвили редица културни мероприятия – посещения на исторически забележителности и музеи, изпълнения на орган в Безистена, където ще бъде и награждаването. При откриването пък ще бъдат представени характерните за региона кукерски традиции по заораване и засяване, показващи годишния земеделски цикъл.

Паралелно със състезанието ще се проведе още един форум – национално съвещание на директорите на земеделски училища. В него ще участват 30 директори на професионални гимназии от цяла България. Те ще обсъдят проблемите на земеделското образование и други актуални теми от професионалната им сфера.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Миню Стайков след сигнала, че е бил насилван в затвора: Нямам сестра

Подсъдимият бизнесмен Миню Стайков индиректно отрече да е бил обект на сексуално насилие в ареста. Той и адвокатът му Анна Попова бяха лаконични преди днешното заседание по делото, което се води срещу него и още няколко души в Специализирания наказателен съд. Припомняме, че едрият зърнопроизводител Светослав Илчовски обяви пред парламентарна […]