Нужен ли е заем на Ямбол, кога и защо – дискусия от общественото обсъждане

NetNews

Почти при нулев интерес от страна на граждани вчера в голямата зала на Община Ямбол се състоя обществено обсъждане по повод намерението на кмета Ревански да изтегли близо 9 млн. лева заем.

Интерес имаше от участващи във властта на различни нива и общественици. В залата бяха избраният за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС Станислав Говедаров, областният управител Димитър Иванов, общински съветници от различни формации, медии.

Параметрите на заема и обектите, които ще се финансират с него бяха припомнени от зам.-кметът Васил Александров. Ето какво иска да финансира общината с парите от кредита:

1. Над 1 млн. лева за: Основен ремонт на отсечка от ул. „Търговска“ – от старата автогара до кръстовището при ОУ „Хр. Смирненски”;

2.  Около 2,5 млн. лв. за: Рехабилитация и реконструкция на участъка от Ритейл парка до кръстовище пред социалния комплекс (бивше училище „Стр. Кринчев”;

3.  400 000 лв. за: Изграждане на кръгово кръстовище до същия социален комплекс;

4. Близо 3,9 млн. лева за: Основен ремонт, изграждане и реконструкция на външно изкуствено осветление на пътища, улици и площади на територията на община Ямбол;

5. Ремонт, рехабилитация и реконструкция, велоалея и паркинги на отсечка от улица „Милин камък“.

Основният въпрос, който поставиха повечето от изказалите се вчера бе: Кое налага тегленето на кредит при положение, че общината афишира широко наличието на 17 милиона лева преходен остатък и това ли са най-неотложните ремонти, които са необходими за подобряване живота в града. Гражданите да очакват ли увеличение на данъците и на такса смет, заради планирания заем?

Валентин Ревански коригира сумата на т.нар. „преходен остатък”, която по думите му всъщност е 5 млн. лв., без да обясни разминаването с обявения именно от администрацията в края на 2020г. „рекорден” остатък от 17 милиона.

Критики, изразени от хора от залата бяха за това, че предвидените ремонти са на обекти, които реално са в добро или поне задоволително състояние. А всъщност в града и особено по кварталите има много други места, които наистина имат крещяща нужда от ремонт и благоустрояване.

Ето, например, ул. „Търговска” – тя е в окаяно състояние, но в пешеходната й част, а не в района на старата автогара, коментира Иван Кърцъков. Същото сподели и Георги Зафиров. По същия начин е неясно защо се иска ремонт на крайбрежния булевард, при положение, че там няма належаща нужда от ремонт. Към това мнение се присъедини и Каньо Канев, който определи заема като „чиста проба разхищение”.

Има далеч по-важни обекти, по които да се работи. В този смисъл кредитът е нецелесъобразен, изрази мнението си адв. Георги Георгиев.

Критики имаше и за правенето на велоалеи на парче, които не отговарят на никакви изисквания и доколкото ги има са толкова тесни, че дори двама велосипедисти не могат да се разминат. На кмета бе препоръчано да се изготви цялостна стратегия за велоалеи и тогава да се тръгне към изграждането им. По този въпрос Ревански вметна, че предстои да се възложи обследване на целия град и по-нататък да се проектират нови велоалеи.

Най-некритикуваният обект бе уличното осветление. Всички бяха единодушни, че градът е зле осветен и трябва да се извърши модернизация на мрежата. Спорен обаче остана размерът на средствата,с които това да се финансира. Общината залага почти 4 млн. лева. Според Каньо Канев коректната стойност на подобно изграждане не надхвърля 1,3 млн. лв. дори с ДДС.

По въпроса за повишаването на данъчната тежест, поставен от Георги Зафиров, кметът отговори уклончиво – тази година няма да вдигаме данъците, но по-нататък не е сигурно, защото не кметът, а Общинският съвет вземал решение. Катя Георгиева му припомни, че съветниците гласуват решение, но то винаги идва по предложение, внесено от кмета.

Кметът Валентин Ревански отнесе критики от няколко души и за това, че нищо не се случва по обектите, за които правителството отпусна 7,3 млн. лева. Това са – реконструкция на зала „Диана”, ремонт на улицата, минаваща западно от парка и ж.к. „Златен Рог” и остатъкът от средствата – за изграждане на тротоари в различни части на града.

Как да ви се доверим сега за този заем, като не са стартирани дори дейности, включени в бюджета за тази година, попита Павлина Панкова. Тя припомни и че в бюджета за 2020 имаше планирани ремонти, но повечето от тях също не бяха изпълнени, а прехвърлени за настоящата 2021.

Като кмет, излъчен от името на „Пряка демокрация” Ревански бе атакуван и защо не организира допитване до гражданите на Ямбол това ли са според тях най-належащите ремонти, които трябва да се извършат или хората биха дали други предложения. Георги Зафиров пък му припомни, че е станал кмет с позицията си, че общината не трябва да тегли земи.

От своя страна градоначалникът обяви, че новият кредит е при по-добри условия, че дейностите ще бъдат извършени в рамките на неговия мандат, а тези, които евентуално ще го наследят на кметския стол и ще плащат за връщането на заема да са спокойни, защото общината им оставя големи резерви от спестени пари покрай оптимизация на администрацията и разходи за охрана на общински обекти.

В крайна сметка, ако трябва да се обобщи резултатът от обсъждането „за” кредита имаше само едно единствено изказване – от Христо Христов, а всички останали бяха „против” или с резерви в различни аспекти.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ирена Анастасова: Делението на партии на статуквото и на протестите е изкуствено

Дали ще има смисъл от консултациите при президента много повече зависи от политическите сили, отколкото от държавния глава. По заявленията, които направиха всички партии, излизайки от консултациите при президента, не мисля, че сме се придвижили нанякъде, каза в студиото на “Денят започва” по БНТ заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова. “Почти […]