Община Ямбол отказва безвъзмездно финансиране от ЕС за осветлението, тегли заем за милиони

NetNews

Дълг в размер на 9 млн. лв. ще изтегли община Ямбол. От тях 4 млн. лв. са за ремонт на уличното осветление, като общината няма да се възползва от възможността да кандидатства за тези средства по Плана за възстановяване и устойчивост, където за такива дейности има осигурено безвъзмездно финансиране от ЕС. Няма да се прави също така допитване до гражданите или референдум дали да се изтегли заема и кои обекти да се финансират с него. Това стана ясно на днешната сесия на ОбС – Ямбол. Решението за поемане на кредита бе прието с 23 гласа „за”, 8 „против” и 4 „въздържал се”. То бе подкрепено от съветниците от „Пряка демокрация” на кмета В. Ревански и групата на ГЕРБ. С отрицателен вот гласуваха съветниците от Българска нова демокрация и част от групата на БСП.

„В Плана за възстановяване и устойчивост, раздел „Зелена България”, са предвидени средства за енергийно ефективни общински системи за външно изкуствено осветление. Крайни получатели са всички общини. Общият размер на финансирането е 50 процента от стойността на проекта от ЕС, а другите 50 процента са чрез осигуряване на безлихвен заем. Защо сега трябва да поемаме дълг от 4 млн. лв. за осветлението, когато това се финансира от ЕС и срокът за изпълнение е до 2024 г.?” Това заяви адв. Георги Георгиев от БНД.

Той предложи общината да се възползва от този инструмент, което ще ѝ спести половината разходи по ремонта на осветлението, а за останалата част няма да се дължат никакви лихви. Другото му предложение бе да се направи обществено допитване или референдум паралелно с парламентарните или президентските избори. След гласуване и двете предложения бяха отхвърлени.

Според кмета Ревански „както във бизнеса така и в обществената работа побеждава не по-силният, а по-бързият. И понякога така трябва да се действа доста бързо, за да не изоставаме от другите градове”. По думите му това, че не са дошли много граждани на организираното от общината публично обсъждане, е защото може би хората имат доверие, както на ръководството на общината, така и на общински съвет.

„Нямаше достатъчно разгласа за заема, гражданите не получиха достатъчно информация”, заяви Катя Георгиева от БСП. „Направихме предложение за широка разяснителна кампания, в която бяхме готови и ние да се включим като съветници. Не беше направено, т.е. тази идея не беше приета. Не беше направено и това, което г-н Ревански мимоходом от трибуната на публичното обсъждане обеща да се направи – една анкета в социалните мрежи. Принципно не сме срещу тегленето на заеми. Само сме настоявали, гражданите да наясно и да са спокойни за публичните средства”, каза още Георгиева. Тя обяви, че решението на групата съветници е всеки сам да отчете позитивите и слабостите на това предложение и да вземе лично решение при гласуване на дълга.

„Като група в почти две годишната  история на този общински съвет даваме последователна подкрепа за всички идеи, всички предложения на общинска администрация, които са в интерес на града за развитието на инфраструктурата и за развитието на благосъстоянието на гражданите на Ямбол. Така и в този конкретен случай за гласуването на дълга за конкретни обекти, ние ще дадем своето положително становище”, заяви председателят на групата на ГЕРБ Александър Стойков.

Така, въпреки възможността за безвъзмездно финансиране за осветлението и без да се прави допитване до гражданите, решението за поемане на общински дълг е факт. Освен уличното осветление, проектите, които се предлага да бъдат финансирани, са за рехабилитация на 4 участъка от уличната мрежа /отделни отсечки от „Крайречен булевард”, ул. „Търговска”, ул. „Милин камък”/.             Общата стойност на проектите е 8 764 494 лв. с ДДС, които изцяло да бъдат покрити от дългосрочния заем. Срокът за усвояването на средствата е до 31.12.2023 г., като погасяването е до 15 години /т. е. до 2036 г./, с 3 години гратисен период, което означава, че те ще бъдат изплащани не в настоящия мандат, а в следващите три мандата на местната власт.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Продава се един от осемте Maybach-а с две врати

Интересен и доста рядък автомобил се появи за продажба в Холандия. Става дума за един от осемте произведени Maybach 57S Xenatec Coupe, закупен лично от камерунския национал Самуел Ето‘о през вече далечната 2010 година. От тогава до сега колата е изминала малко над 13 хиляди километра, а цената ѝ е […]