Питейната вода в Ямболско поскъпва

NetNews

Водата в Ямболско поскъпва. Това стана ясно, след като ВиК – Ямбол обяви нова цена на питейната вода. 2.66 лева за кубичен метър с ДДС ще плащат вече жителите на населени места с изградени пречиствателни станции. Увеличението на цената на водата в Ямбол и Елхово е с 42 стотинки, а за село Тенево – със 78 стотинки, тъй като досега там не са начислявани такси за отвеждане и пречистване на отпадъчните води. Новата цена за Елхово и село Тенево влиза в сила от 1 юли, а за Ямбол – до два месеца.

От следващата година в новия петгодишен бизнес-план на дружеството е заложено ежегодно увеличение на водата. През 2026 г. се очаква кубичният метър да стане 4.98 лева. В населените места без пречиствателни станции цената на водата ще се запази до края на годината. През следващите пет години тя ще е по-ниска от селищата, в които жителите ще плащат за отвеждане и пречистване на отпадъчните води.

Бизнес планът на ВиК-Ямбол за регулаторен период 2022 г. – 2026 г. е изготвен съобразно изискванията на българското законодателство и следвайки указанията на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Така оповестените цени за петгодишния период отразяват актуалните и бъдещи икономически реалности, включително непрестанно увеличаващите се цени на електроенергията, значително нарасналите цени на най-използваните в отрасъла материали (стомана, пластмаса), на горивата и др., информира на официалната си страница дружеството.

Оповестените цени са прогнозни и предстои да бъдат разглеждани и обсъждани в контекста на поставените пред ВиК операторите цели от местните власти, областните управи, „Български ВиК холдинг“ ЕАД, МРРБ и най-вече КЕВР, преди да бъдат утвърдени и влязат в сила от 1 януари 2022г.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Само във ФАКТИ: 12 хил. лева месечно възнаграждение на шефа на СИДП – Шумен установи проверка

Некомпетентност и неправомерни действия от страна на директора на „Североизточно държавно предприятие“, град Шумен и на инж. Йордан Радославов, директор на териториално поделение „Държавно ловно стопанство Шерба“, както и свръхинтензивен и безконтролен дърводобив в Александрийска гора в община Крушари, която е в района на дейност на СИДП – Шумен. Такива […]