По-скоро символична, отколкото фестивална ще бъде „Кукерландия“ 2021

NetNews

По-скоро символична, отколкото фестивална ще бъде „Кукерландия“ 2021. Това стана ясно на дадената вчера съвместна пресконференция от основните организатори община Ямбол и община „Тунджа”. След като преди седмица НетНюз повдигна въпроса за липсата на информация относно формата на фестивала, организаторите най-после обявиха програмата, а на брифинга оповестиха и официалните си позиции за провеждането на събитието.

„Всички знаете, че ямболският фестивал е един от най-мащабните в България, идват много гости, групи от чужбина, тази година няма как да го направим толкова мащабен, но ще продължим традицията”, заяви кметът на Ямбол Валентин Ревански. Той допълни, че изцяло са се съобразили с изискванията на Регионалната здравна инспекция, че във всяко населено място трябва да има по една кукерска група.  Така в областния център ще се представи само ямболската група, а тринадесетте тунджански ще дефилират всяка в своето населено място.

Особеностите и предизвикателствата пред тазгодишното провеждане на фестивала са огромни. Залогът тук беше или прекъсване на традицията, или съчетаване на нещата, така че да запазим поне част от атрактивността, емоционалността, от съпреживяването на този фестивал за колкото е възможно повече хора и да спазим всички противоепидемични мерки. Двете общини се опитахме в диалог с Министерство на културата и РЗИ да се случи така, че фестивалът да го има, макар и в такава обстановка. Това е най-голямото постижение на тазгодишния фестивал“, коментира кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев. Закриването на фестивала ще събере съвсем символично двете общини тук, в центъра на Ямбол, заяви зам.-кметът на „Тунджа” Станчо Ставрев. Думите му могат да послужат като повод за обобщение, че символиката ще преобладава пред фестивалността, програмата е доста семпла, а провеждането на празника само по себе си се отчита като постижение. Все пак „Кукерландия” 2021 ще се състои, като остават надеждите фестивалът да дочака по-добри времена.

Пълната програма на „Кукерландия“ 2021 може да видите тук.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вратарят на Локомотив Пловдив е със счупен глезен

Вратар №1 на България за миналата година Мартин Луков ще бъде извън терените по-дълго от първоначалните очаквания, съобщава Sportal.bg. Стражът на Локомотив (Пловдив) контузи глезена си по време на мача с Етър (1:1) преди няколко дни, като се смяташе, че ще бъде аут от игра за две-три седмици. След направените […]