Първа копка по проекта на ВиК – Ямбол бе направена днес, инвестицията е за над 31 млн. лв.

NetNews

С официална церемония „Първа копка“ беше отбелязан ефективният старт на строителните дейности по проект BG16M1OP002-1.016-0003 „Доизграждане и реконструкция на водоснабдителна и канализационна системи в обособена територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Ямбол“, финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“.

Събитието се проведе на 1 април 2021 г. от 11.00 часа на строителната площадка на обект „Реконструкция на външен водопровод „Воден-Елхово“ в участък от с. Златиница до напорен резервоар – гр. Елхово“, за който на 26.02.2021 г. Областният управител на Област Ямбол одобри изготвения проект във фаза „работен проект“, а на 12.03.2021 г. беше предадена строителната площадка на Изпълнителя. Официални гости на церемонията бяха г-н Димитър Иванов – Председател на Асоциация по ВиК – Ямбол, г-н Волен Дичев – Зам.областен управител на Област Ямбол, г-н Петър Киров – Кмет на Община Елхово, г-н Николай Тончев – Председател на Общински съвет – Елхово, г-н Стоян Радев – Управител на ВиК-Ямбол, г-н Благой Козарев – представител на изпълнителя Обединение „Тунджа“ 2020, г-н Румен Хорев – представител на строителния надзор ДЗЗД „Микс-консулт“.

Реконструкцията на външния водопровод обхваща участък с обща дължина 11 км, част от 35 километровия водопровод „Воден-Елхово“. Началото на реконструирания участък започва от шахта с въздушник преди с. Златиница и завършва при напорния резервоар на гр. Елхово. Съществуващите в този участък тръби са стоманени и са силно амортизирани. Обектът ще се изпълнява по съвременна безизкопна технология за полагане – релайнинг (тръба в тръба). Този метод дава възможност за намаляване на отрицателното въздействие от монтажа, поддръжката и ремонта върху околната среда. Срокът за изпълнение на строителството е 400 дни. С реконструкцията на този участък от водопровода ще се решат проблемите с честите аварии по трасето и нарушеното водоподаване към населението на гр. Елхово и съседните села.

В съответствие с графика на проекта напредват и останалите три предстоящи обекта, включени в инвестиционния проект, а именно:

„Реконструкция и разширение на вътрешна водопроводна и канализационна мрежа на гр. Ямбол“

„Реконструкция и разширение на вътрешна водопроводна и канализационна мрежа на гр. Елхово“

„Нов външен водопровод от ПС „Кабиле“ до ПС „Ормана“ – Ямбол.

Към настоящия момент за всички обекти са избрани изпълнители и са сключени договори за изпълнение след проведени обществени поръчки по ЗОП. За всички обекти са издадени и влезли в сила разрешения за строеж на фаза „идеен проект“ като ще бъдат изпълнявани по ФИДИК Договорни условия.

Проект BG16M1OP002-1.016-0003 „Доизграждане и реконструкция на водоснабдителна и канализационна системи в обособена територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Ямбол“ се изпълнява от местното ВиК дружество в качеството на директен бенефициент по оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“. Проектът е на обща стойност 31 231 619,65 лева и се финансира от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Срокът за цялостното изпълнение на дейностите по проекта е до октомври 2023 година.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Община иска 42 000 лв. наем от заведение за периода на локдаун

"Имаме заведение в гр. Пловдив на централната главна улица. За периода на второто затваряне Община Пловдив, която е собственик на сградата, ни начисли със задна дата всички наеми и лихви към тях, общо: 41 855.75 от които 1626.85 лихви и 40 228.90 лв. наеми. Многократно изпратихме молби до общинските съветници […]