Социалистки почетоха паметта на ямболските тъкачки

NetNews

За 14-ти път Обединението на жените социалистки в БСП в навечерието на 8 март организира поклонение пред паметника на ямболските тъкачки.

В тази юбилейна година, когато се навършват 90 г. от стачката в Текстилната фабрика „Тунджа“, ние се прекланяме пред паметта на жените борци за равноправие и по-добър живот, каза областният председател на Обединението на жените социалистки Пенка Илиева и допълни, че ямболските тъкачки са първите жени в България, които са надигнали глас за подобряване на условията на труд, за 8-часов работен ден и равни заплати с мъжете.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на ямболските тъкачки, поднесени бяха венци и цветя пред паметника.

Скулптурната композиция на Вълчо Кадиев е посветена на участничките в окървавената стачка на текстилките през 1931 г. Тя изобразява седем жени от червен гранит и пази спомена за събитията преди 90 г.

Източник: kontrapunkti.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кървава неделя в Сирия

Най-малко 18 души са убити, трима са ранени при експлозията на две мини, заложени от терористи в източната част на сирийската провинция Хама, предаде сирийската държавна агенция SANA. Експлозията е станала в района на Вади ал Азиб близо до град Aл Саламия. Въоръженият конфликт в Сирия продължава от 2011 г. […]