До 1983 г. РПК „Единство” Стралджа произвежда сладолед в стария си цех в с. Зимница.
От 1984 г. сладолед е произвеждан в новоизграден цех, оборудван с нова и съвременна техника.
През годините цехът произвежда средно по 450 т. годишно като разходните норми съгласно Заповед 145 от 7 май 1981 г. на ДСО „Млечна промишленост” София са: за 100 кг сметаново-ванилен сладолед са необходими 47 кг краве мляко с 3,6% масленост; 33 кг сметана; 16 кг захар; 0,5 кг стабилизатор; 0,1 кг есенция и 4,5 кг обезмаслено мляко. Ако се влага глазура за т.нар. „ексимо” се добавят 45 кг шоколадов кувертюр и 57 кг масло „първо качество“.
Технологичният процес на сладоледеното производство преминава през верига, включваща следните операции: приготвяне на сладолената смес, пастьоризация, филтриране, хомогенизиране, охлаждане, зреене и замразяване. Суровините се претеглят и изливат в смесителния съд в следната последователност: течни продукти (мляко, сметана и бито мляко), захар, желатин, който играе роля на стабилизатор. Процесът на зреене е от 4 до 20 часа.
Структурата на сладоледа се определя от процеса на кристализация (замразяване). Във фризера сладоледената смес не само частично замръзва, но и поглъща въздух. От количеството на поетия въздух се съди за качеството на сладоледа – пухкав е, когато е оптимално наситен с въздух. Сладоледът се съхранява и транспортира при условия, осигуряващи поддържането на температурата на сладоледа, не по-висока от минус 10 градуса.