Страстта и романтиката на аржентинското танго идват с първия концерт на „Златната Диана” 2021

NetNews

След по-малко от седмица, в Деня на Ямбол – 21 юни, започва тазгодишното издание на Музикални празници „Златната Диана” 2021 г. Първият концерт в програмата е отреден за аржентинското танго. Концертът е наречен „Аконка̀гуа” – на името на най-високия връх в Южна Америка, разположен е в планината Анди и висок 6962 m. Посветен е на 100 години от рождението на Астор Пиацола – аржентински музикант – инструменталист.

Пиацола е известен като големия обновител на аржентинското танго. Започва да свири на бандонеон от 8-годишен, става един от най-вдъхновените изпълнители на този инструмент. С творбата си „Буенос Айрес“ от 1953 г. революционно съчетава бандонеона със симфоничен оркестър. Неговата собствена формация, „Октет Буенос Айрес“, през 1955 г. слага началото на новата ера в тангото.

Бандонеонът е музикален инструмент от групата на клавишните инструменти. Той е подобен на акордеоните (с копчета в двата си квадратни края), пряк наследник на германската концертина. Съществува откъм средата на 19 век, а в днешно време се свързва изключително с Аржентина и изпълнението на танго.

 Именно такъв инструмент ще могат да видят и чуят зрителите, тъй като предстоящият концерт е за бандонеон, пиано и оркестър. Солист е Стоян Караиванов – носител на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. Младият изпълнител е отличен с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. От есента на 2020 г. учи бандонеон при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията “Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“, Каляри, Италия. Стоян Караиванов концертира и взима участие в международни фестивали в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Франция, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър.

Още един солист ще има основна роля във вечерта на тангото – пианистът Доач Бездюс. Той е млад виртуоз, активно концертира самостоятелно и с камерни ансамбли. Има концерти и с различни хорови състави в Турция и в чужбина. Носител е на редица награди от национални и международни конкурси.

Концертмайстор е Красимира Султанова, а оркестърът, разбира се, е „Дианополис“.

Музикалната магия ще бъде сътворена под палката на един от най-добрите ни диригенти – Григор Паликаров. Към настоящия момент Григор Паликаров преподава оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров“, където успешно защитава докторска степен по музика през 2017 г. и доцентура през април 2019 г. Той е чест гост – диригент на много оркестри и оперни театри в страната.

Началото на концерта е от 18.30 часа в Голямата зала на община Ямбол.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Политико": Скандалите в България се нижат като в мафиотски сериал

Българите започнаха да губят бройката на всички скандали, които се случват в страната. Главозамайващи заглавия по медиите се усещат по-скоро като основни сюжетни линии от хитов мафиотски сериал, а не като реални събития, които се разиграват в държава-членка на Европейския съюз. Големият въпрос е дали това ще е повратната точка […]