Честит празник, танкисти!

NetNews

Днес се отбелязва Празникът на бронетанковите войски – 15 април. Честит празник на военнослужещите от 42-ри механизиран батальон – Ямбол и на бившия му командир подполковник Милчо Начев, който е танкист, както и на служителите от 20-ти самоходен артилерийски дивизион – Ямбол с командир подполковник Георги Георгиев.

Историята на батальона започва към средата на 1949 г., когато към всяка стрелкова дивизия се развръща по една отделна танкова рота. Така към 3-та стрелкова дивизия, която е с гарнизон в Ямбол се създава една напълно комплектована танкова рота. През годините формированието се разраства, за да стигне до полк с над 100 бронирани машини и дълго време е основна съставна част от ямболската 7-ма мотостралкова дивизия. На базата на полка през 2002 г. е формиран 42-ри отделен механизиран батальон, като приема за свой празник 19 април, датата на създаването на 42-ри танкосамоходен полк през 1955 г. 

Официализирането на 15 април като празник на бронетанковите войски в България става със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 2020 г. В заповедта е посочено, че „празниците са необходими и важни, защото помагат за формиране на професионална общност” и се изтъква, че „създаването на празник на бронетанковите войски от състава на Сухопътните войски показва значимостта и престижа на този род войски”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Общината търси наематели за речните кейове

Община Ямбол обяви публични търгове с явно наддаване за отдаване под наем на трите кея в бетонирания ръкав на Тунджа. Съоръженията бяха изградени за 60 000 лв. – сума, която предизвика много критични коментари в социалните мрежи.