Язаки Ямбол ще прави кабелите за електромобилите, произвеждани от бъдещия завод край Ловеч

NetNews

В Ямбол ще бъдат произвеждани кабелите за електромобилите на компанията Next.e.GО, която ще инвестира 140 млн. евро в завода си в България. Това стана ясно на специална пресконференция в Министерството на икономиката, на която беше представена инвестицията и беше подписан меморандума за осъществяването ѝ.


Предприятието ще се намира в Ловеч. Планира се заводът да заработи през 2023 г. Ще бъдат разкрити 1000 работни места. Министър Кирил Петков обясни, че при преговорите България е надделяла над три свои съседни държави, но той не коментира кои точно са те. Освен бързина на комуникацията с инвеститора, важна причина страната ни да бъде избрана е наличието на поддоставчици, на които производителят ще разчита. Най-скъпата част – софтуерът, ще се прави от българското подразделение на Bosch, а кабелите – от японската Yazaki в Ямбол.


Първият завод на „Язаки България“ ЕООД в България е построен в град Ямбол. Официалното му откриване е през 2007 г. Заводът е с 15 500 кв.м производствена площ. Дейността на фирмата е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации, като основните клиенти са автомобилните производители Рено, Форд и Даймлер.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват да стоят на открито в горещите часове

Хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват да стоят на открито в горещите часове. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ кардиологът и началник на Референтния център по сърдечни амилоидози към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София, доц. Мариана Господинова. Тя уточни, че високите температури през летните […]