Ямболската гимназия по туризъм с прием по 5 атрактивни специалности

NetNews

Пет атрактивни, търсени и изцяло ориентирани към трудувия пазар специалности са във фокуса на вниманието на Ямболската професионална гимназия по туризъм при тазгодишния прием на ученици след 7 клас. Срокът на обучение е 5 години, като за всички специалности са осигурени специализирани кабинети и оборудване, както и много практически занятия.

Две са новите за област Ямбол специалности в гимназията.

Първата е „Фотография“, като целта е подготвяне на професионални фотографи.

Професионалният фотограф работи в информационни агенции, вестници, списания и др. Обработва фотографии и илюстрира реклами. Правя снимките си за изложби и продажба. Майсторството на фотографа е така да организира пространството на кадъра, че да успее да влезе в диалог със зрителите и да им внуши своята идея.

Втората нова специалност е „Екскурзоводско обслужване“ с разширено изучаване на английки език. Учениците придобиват професия „Екскурзовод. Туризмът е изключително важен отрасъл за икономиката в град Ямбол и региона. С развитието на вътрешния и международен туризъм, екскурзоводството се наложи и утвърди като специфична туристическа дейност и придобива все повече популярност.

Специалност „Кетъринг“ подготвя специалисти по професия „Ресторантьор”. Обучението се провежда в реална работна среда. Тя е с платени летни и зимни стажове, като учениците получават възнаграждение в размер на 80% от минималната работна заплата, в най-добрите хотелски комплекси в България и чужбина.

В специалност „Организация на хотелиерството“  учениците получават професия „Хотелиер”. България като привлекателна туристическа дестинация привлича все повече чуждестранни туристи . Перспективите в отрасъла са създаване, усъвършенстване и модернизиране на малки и големи туристически предприятия в отговор на тенденциите за развитие на алтернативни форми на туризъм. Това дава възможност и за много добра реализация на завършилите тази специалност възпитаници на гимназията.

Традиционно харесвана специалност е „Спедиция, транспортна и складова логистика“, като тук придобитата професия е „Спедитор-логист”. Транспортът и спедицията са обслужваща сфера по отношение на икономиката. Спедиторите са свързващото звено между изпращача и получателя и имат важната задача да изберат най-подходящия вид транспорт и превозвач.

Ето и сроковете за кандидатстване:

 Подаване на документиОбявяване на резултатитеЗаписване
Първи етап05 – 07 юли 2021 г.до 13 юли 2021 г.до 16 юли 2021 г.
Втори етап до 20 юли 2021 г.до 22 юли 2021 г.
Трети етап26 – 27 юли 2021 г29 юли 2021 г30 юли 2021 г.
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Деси Банова ядоса зрителите на "Черешката на тортата"

Съпругата на Росен Плевнелиев – Десислава, си навлече недоволството на зрителите с участието си в "Черешката на тортата" тази седмица. Причината за масовото недоволство, което настъпи след снощния епизод, бе постоянното ѝ желание да говори и невъзможността на останалите участници да вземат думата от нея. Зрителите разкритикуваха и начина, по […]