Ямбол отбеляза 24 май

NetNews

С официална церемония в Ямбол бе отбелязан 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тържеството се състоя на сцената пред Народно читалище „Съгласие-1862“.

По традиция, празникът започна с „Химн на Св. Св. Кирил и Методий“, в изпълнение на няколко ямболски вокални формации, акомпанирани от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с диригент Васил Шейтанов.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави всички с официално слово за празника. Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, отслужи благодарствен молебен в съслужение със свещеноиконом Янко.

Възпитаници на Начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“ изпълниха стихотворения за Солунските братя. Прочетен беше и фрагмент от блестящата защита на българската азбука – полемическото съчинение „За буквите“ от Черноризец Храбър.

След официалната церемония започна награждаването на дейците на просветата и културата по повод 24 май. Кметът Валентин Ревански и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков връчиха отличията на отличените учители и хора на изкуството.

Източник: община Ямбол

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Извънредна ситуация на АМ "Тракия" (ВИДЕО)

Лек автомобил избухна в пламъци на АМ Тракия. Инцидентът е станал на 78-и км от аутобана в посока Бургас, сигнализира очевидец, цитиран от TrafficNews.bg. Все още не ясно какво е състоянието на шофьора. На магистралата не се образува задръстване, движението е нормално. В същото време обаче гъсти облаци дим се […]