6 години затвор за украинския шофьор, причинил катастрофа с три жертви

NetNews

На 6 години затвор и 8 години лишаване от право да управлява пътно превозно средство осъди Ямболски окръжен съд украинския шофьор, причинил на 9 октомври 2020 г. катастрофа с автобус, при която загинаха трима души, а 12 бяха ранени.

Молдовският гражданин Октавиан Б., който живее и работи в Украйна като международен шофьор, бе признат за виновен, че е причинил по непредпазливост смъртта на трима души и средни  телесни повреди на други 12 при катастрофа на пътя между Елхово и ГКПП – Лесово, като съдът прие, че престъплението е особено тежък случай.

Шофьорът е спрял ТИР-а си в 23,07 ч., изчаквайки товарна колона към граничния пункт, но е заспал от умора (същия ден е тръгнал от Украйна, преминал е през територията на Румъния и България). Престоят му с часове на платното е в нарушение на три разпоредби на Закона за движение по пътищата.  Катастрофата е станала в 5,35 ч. – пътуващият от Сливен към Одрин автобус, се е блъснал в спрения ТИР.  Автобусът се е движел с превишена скорост (99 км /ч ), което не му  позволило да спре, за да предотврати произшествието.

В съдебното заседание четиримата защитници на шофьора на ТИР-а поискаха оправдателна присъда, а прокуратурата – 8 години затвор.

Наличието на множество смекчаващи вината обстоятелства са сред мотивите за налагане на посоченото наказание и определянето му много под средния размер, предвиден от Наказателния кодекс. Към това се добавя и приетото от съда обстоятелство, че има изключително съпричиняване от страна на водача на автобуса, който е загинал в катастрофата. Всички, които са пътували в автобуса са били без предпазни колани.

Според прокурора по делото присъдата е справедлива, а съдът е приел изцяло обвинението. От своя страна защитата на обвиняемия ще обжалва решението, тъй като не е удовлетворена от присъдата.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Левски падна от словенци след обрат за две минути

Отборът на Левски записа загуба в първата си контрола в Хърватия. "Сините" отстъпиха с 1:2 на словенския Домжале по време на лагера си Умаг. В 23-ата минута Марин Петков откри за "сините", но с попадения на Матей Подлогар в 77-ата и Габер Доброволич в 79-ата минута словенците стигнаха до пълния […]