Новите случаи на КОВИД-19 по света се увеличават четвърта поредна седмица

NetNews

В световен мащаб броят на новите случаи на КОВИД-19 се увеличава за четвърта поредна седмица след тенденцията на спад от последния пик през март 2022 г., сочат данните на Световната здравна организация (СЗО).

В световен мащаб вече са регистрирани над 546 милиона потвърдени случая и над 6,3 милиона смъртни случая от коронавируса от началото на пандемията.

През последната седмица са регистрирани над 4,6 милиона случая, като числото е сходно с това от предходната седмица. Броят на новите смъртни случаи за седмица е намалял с 12 % в сравнение с предходната, като са съобщени над 8100 смъртни случая.

На регионално равнище броят на новите седмични случаи се е увеличил в Източното Средиземноморие (+29%), региона на Югоизточна Азия (+20%), Европа (+15%) и Западнотихоокеанския регион (+4%), докато намалява в Африка (-33%) и в Америките (-18%). Броят на новите седмични смъртни случаи се е увеличил в Източносредиземноморския регион (+34%) и в региона на Югоизточна Азия (+16%), а е намалял в Африка (-50%), в региона на Северна и Южна Америка (-13%), в Европа (-12%), както и в Западнотихоокеанския регион (-12%).

На национално равнище най-голям брой нови седмични случаи са докладвани от Франция (603 074 нови случая; +33%), Германия (555 331 нови случая; -2%), Италия (511 037 нови случая; +50%), САЩ (496 049 нови случая; -29%) и Бразилия (334 852 нови случая; -4 %).

Най-голям брой нови седмични смъртни случаи са отчетени от САЩ (1 622 нови смъртни случая; -19%), Бразилия (1 187 нови смъртни случая; -10%), Китай (755 нови смъртни случая; -30%), Италия (430 нови смъртни случая; +21%) и Русия (371 нови смъртни случая; -14%).

КИТАЙ продължава с твърди мерки да се опитва да наложи целта си за „нулев КОВИД“ и да не допусне заразата да се разпространи до степен, която ще изисква налагане на значителни ограничения за продължителен период от време. Властите в китайската столица взеха решение да задължат за първи път повечето жители да се ваксинират срещу коронавирус, ако искат да посещават места, където има големия струпвания на хора – библиотеки, кина и спортни зали, и решението ще влезе в сила от 11 юли.

Милиони жители на Шанхай отново се наредиха на опашки за продължаващото вече трети ден масово тестване срещу коронавируса. Жителите на повечето от 16-те района на най-големия китайски град Шанхай трябваше да си направят два задължителни теста в периода от вторник до четвъртък. Хората обаче и без това трябва често да се подлагат на подобни тестове, ако искат да посещават търговски центрове или за да използват градския транспорт.

МАКАО затвори един от най-известните си хотели – „Гранд Лисабон“, след като във вторник там бяха открити повече от дузина случаи на КОВИД-19 в момент, в който инфекциите се разпространяват бързо в най-големия хазартен център в света. Най-малко 16 други сгради в специалния китайски административен регион също са под ограничения – не е позволено да се излиза или влиза в тях.

Властите съобщиха за 146 нови инфекции в сряда, като общо има над 1000 случая от средата на юни. Повече от 14 000 души са под карантина, тъй като градът бори да ограничи най-голямото си огнище от началото на пандемията. В Макао дълго време на практика нямаше КОВИД.

В ЕВРОПА страни като Финландия и Нидерландия започнаха отсега подготовка за нова ваксинационна кампания с подсилващи дози след лятото. Отчитайки увеличаването на новите случаи, властите в двете страни най-напред ще предлагат новите дози на най-уязвимите възрастови групи – над 65 г., но бързо след това кампанията ще обхване цялото население.

ИЗРАЕЛ разреши поставянето на ваксините срещу КОВИД-19 на деца от 6-месечна до 5-годишна възраст, обяви министърът на здравеопазването Ницан Хоровиц, като заяви, че решението е основано на експертни препоръки. Този ход от страна на израелски власти идва на фона на отново покачващия се брой на заразените, като в продължение на няколко дни броят им премина 10 000 на ден.

СЕВЕРНА КОРЕЯ отчете намаляване на броя на новите случаи на „треска“, откакто достигна пика си от 392 920 на 15 май. Общият брой на случаите на „треска“ в страната от края на април достигна 4,75 милиона. 99,91 процента от тези хора са се възстановили, твърдят властите в Пхенян. За момента най-малко 4 хиляди души се лекуват.

АВСТРАЛИЯ заяви, че ще разшири прилагането на четвърта доза ваксини срещу КОВИД-19 от следващата седмица, тъй като се сражава с постоянното покачване на болничния прием, подхранван от високо заразните нови подварианти Oмикрон ВA.4 и ВA.5. Австралия, която е сред страните с най-висок процент на ваксинирани срещу КОВИД, досега е приложила две дози на 95% от хората над 16 години. Повече от 70% са получили и трета инжекция, показаха официални данни.

КИПЪР въвежда повторно задължителното използване на маски на закрито с оглед на нарастващия брой коронавирусни случаи, съобщи държавният радио- и телевизионен оператор RIK , позовавайки се на министерството на здравеопазването. Мярката влезе в сила днес. Децата на възраст под 12 години са освободени. Нарушенията на правилото могат да доведат до глоба в размер на 300 евро.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

40 години семейно щастие: Шарън и Ози Озбърн отпразнуваха годишнина от сватбата си

Изминаха точно 40 години, откакто двойката от шоубизнеса Шарън и Ози Озбърн си казаха „Да“. В понеделник двойката отпразнува четири десетилетия съпружеско щастие, като отбеляза специалния повод с ретроспективна снимка от сватбения си ден. Тогава 18-годишната Шарън се запознава с рокаджията, когато баща ѝ е мениджър на групата на Ози. […]