Нови мерки срещу инфлацията до дни

NetNews

В началото на следващата седмица правителството ще обяви допълнителни мерки, които да компенсират доходите на хората и бизнеса заради инфлацията и високите цени. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на парламентарния контрол, цитиран от БНТ.

Кирил Петков и Асен Василев са съгласни, че ситуацията с инфлацията е тежка за българските семейства и най-бедните, затова ще предложат нов пакет от мерки. Припомниха какво е направило правителството досега – над 4 млрд. лева за компенсации за цените на тока, повишени детските надбавки, обезщетение за безработицата, добавки от 70 лв. за пенсионерите.

„Минималната заплата беше вдигната от 1 април, както знаем – с 11%, което е горе-долу ръста на инфлацията към момента. Виждаме ръст на средната заплата и в бизнеса. Нивото на енергоизточници – България успя да запази нивата, които бяха от миналото лято и есен, което даде конкурентно предимство на българските фирми и позволи на българските граждани да усетят по-малък шок в сметките“, заяви Асен Василев.

От ДПС обаче попитаха.

„Ако влезете в едно българско семейство, знаете ли на какво мирише в момента – ухае на бедност. Защо гладът дойде в България по време на вашето управление?“, каза Джейхан Ибрямов от ДПС.

„Може би корупцията, която и вие знаете, е изяждала доходите на българите през тези години. Сега, когато ние трябва едновременно да се борим с корупционните схеми, с изчистването на батаците, трябва да се справяме и с кризата, която идва отвън, ние правим всичко, което можем, но съм сигурен, че нещата, които направихме, бяха най-правилните в безпрецедентната световна криза, в която се озовахме“, каза Кирил Петков.

Днешният контрол беше съпътстван и със сериозно напрежение между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“. В декларация Десислава Атанасова обвини управляващите, че водят страната от криза в криза.

„На вас ви остава само едно – оставка“, заяви Атанасова.

Това провокира Асен Василев да опровергае всички отправени обвинения. Настана спор и заместник-председателят на НС Мирослав Иванов, който е от „Продължаваме промяната“, отне думата на опозицията и даде кратка почивка, за да се охладят страстите. След почивката от „Продължаваме промяната“ отговориха на ГЕРБ с контрадекларация, в която призоваха да не сеят дезинформация.

„И сега ще пуснем още мерки, поне за млрд. и половина, а в същото време ни казват пари в хазната няма. Въпреки всички разходи и компенсации, безпрецедентни в българската държава“, заяви Искрен Митев от „Продължаваме промяната“.

От ГЕРБ-СДС поискаха оставката на Мирослав Иванов. Той отговори, че няма да я подаде, защото е спазвал правилника на Народното събрание и няма никакво нарушение.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Николета Маданска по бански (СНИМКА)

Николета Маданска разкри тайната на добрия си външен вид не само по време на двете си бременности, но и след второто си раждане. Това, което прави, всъщност е и любимото ѝ хоби – плуването, пише Шоу Блиц. Наскоро бившата спортна журналистка от bTV се пусна по бански в профила си […]