Нови правила на движение в Кресненското дефиле

NetNews

Забранява се изпреварването като ограничението цели да се намалят катастрофите и жертвите в този участък. В момента в дефилето е въведено временно ограничение на скоростта до 50 километра в час и забрана за изпреварване в участък от 16 километра. До началото на активния летен сезон се предвижда забраната да стане постоянна.

Над 11 000 автомобила на денонощие преминават през Кресненското дефиле, което го прави един от най-натоварените участъци в страната. По данни на „Пътна полиция“ 70% от катастрофите в Кресненското дефиле са заради неправилно изпреварване и несъобразена скорост.

В момента в Кресненското дефиле са въведени временни ограничения, които ще останат в сила до месец юни, докато текат ремонтни дейности и такива по построяването на площадки. На тях тежкотоварните камиони ще отбиват, за да пропускат трафика.

„Оттук нататък на всеки километър ще има знак, който ще ни казва, че е забранено изпреварването в рамките на 16-те километра от Кресненското дефиле и ще има едни допълнителни табели за сигнализация, които ще ни казват, че изпреварването е забранено и че в оста на пътя има допълнителна маркировка и допълнителни физически разделители“, каза инж. Десислава Паунова, директор на Дирекция „Пътна безопасност и планиране“ към АПИ.

Следващият етап от проекта за безопасно придвижване в Кресненското дефиле предвижда въвеждане на цялостно видеонаблюдение, което да следи за нарушения.

„Това се налага, тъй като в последните 5 години в този участък са настъпили 246 транспортни произшествия, от тях има 24 загинали. Най-вече очакваме дисциплиниране на шофьорите и да не предприемат животозастрашаващи маневри. В крайна сметка преминаването през Кресненското дефиле с ограничението на скоростта, отнема не повече от 20 минути“, допълни инж. Паунова.

Според хора, които често пътуват в дефилето, забраната за изпреварване ще доведе до намаляване на катастрофите, стига обаче да не се нарушава.

Три стационарни камери ще седят за нарушения в опасния участък, както на временните ограничения, така и на постоянните, след като влязат в сила след юни.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Красивата Анжела Недялкова остава по бельо в "Съни Бийч"

Любимката на британския режисьор Дани Бойл – красивата и талантлива актриса Анжела Недялкова снощи влезе в новия сезон на „Съни бийч“. След като преди няколко години се снима в продължението на култовия филм на англичанина „Трейнспотинг“, сега тя се превъплъщава е амбициозна адвокатка в комедийната поредица, чието действие се развива […]