Ново лекарство срещу Алцхаймер дава надежди

NetNews

Може би това е големият пробив в лечението на болестта Алцхаймер. Надеждите са свързани с медикамент, одобрен от американската Агенция за контрол над храните и лекарствата. Решение на ЕМА се чака до края на годината.

Агенцията за контрол над храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри първия нов медикамент срещу Алцхаймер за последните близо 20 години. Според създателите на лекарството, то лекува не просто симптомите на болестта, предизвикваща деменция, а и причините за нея. Все още обаче много експерти поставят под съмнение ефективността на препарата Адухелм, чиято активна съставка се нарича Адуканумаб. С какво са свързани съмненията?

Нужда от допълнителни изследвания

Активната съставка Адуканумаб действа срещу т.нар. бетта-амилоидните плаки в мозъка – това са протеините, които предизвикват разрушаване на когнитивните способности. Създателите на лекарството са изследвали здрави хора в напреднала възраст и са открили имунните клетки, които изграждат антитела срещу въпросните амилоидни протеини. Две клинични изпитания на лекарството са показали, че то забавя изграждането на бета-амилоидните плаки.

Сериозна дилема за медицината създава нуждата лекарството да се приема от пациентите много преди да започнат да развиват забележимите симптоми на деменция. Проблемът се крие в това, че болестта на Алцхаймер в дълъг период от време се развива безсимптомно. А когато загубата на памет вече е разпознаваема, обикновено се оказва твърде късно.

FDA даде зелена светлина за лекарството по т.нар. ускорена процедура. Агенцията разглежда медицинския продукт като полезен, но отчита и това, че около него все още има редица неясноти. Все пак медикаментът е първият, който атакува наличието на бета-амилоидни плаки, подчерта Патриция Кавацони от FDA.

Ползите са по-големи от рисковете

През 2019 година две клинични изследвания на препарата бяха преустановени, защото не даваха изгледи за успех. През ноември 2020 година експертна комисия към Агенцията се изказа срещу одобрението на медикамента Адухелм.

“Ние много добре осъзнаваме вниманието, насочено към този препарат”, казват от FDA. Експертите на агенцията са стигнали до заключението, че ползите от препарата надвишават рисковете. Сега действието му ще се следи отблизо и производителят ще трябва да извърши допълнителни проучвания.

50 милиона души в света страдат от Алцхаймер

Все още не е ясно каква ще е цената на препарата. Според експертите, терапията с него ще струва между 30 и 50 хиляди долара годишно. По света около 50 милиона души са засегнати от болестта на Алцхаймер, която обикновено се развива над 65-годишна възраст. Болестта води до дегенерация на мозъчната тъкан. Когнитивните способности на засегнатите прогресивно намаляват, те губят ориентация и памет.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Парични награди за ваксинираните в България? Няколко идеи:

Лятото дойде, а коронавирусът почти изчезна. Вероятно – само временно. Но настъпи успокоение, сякаш повече няма да се върне. Заговори се дори за сваляне на маските на закрито, а румънците нахлуха по българското Черноморие без никакви тестове, сертификати и ограничения. За да не се върне вирусът Единственият начин да не […]