Нов дълг от 300 млн. лв. търси служебният кабинет дори и след актуализацията на бюджета

NetNews

Дългови книжа за 300 милиона лева ще бъдат предложени на вътрешния пазар, става ясно от публикация за аукциона на Българската народна банка.

Те са със срочност 10 години и шест месеца, като това ще бъде първата емисия в мандата на новия финансов министър Валери Белчев.

Досега страната ни е изтеглила един милиард лева нов дълг за годината при ограничение от четири милиарда и 500 милиона лева, пресмята БНР.

Дълговите емисии са само за вътрешния пазар, като за разлика от тези с петгодишната срочност, емисията от книжа за десет години и половина веднаж бе отхвърлена от финансовото министерство заради неизгодни условия.

Това се случва в мандата на Кирил Ананиев като финансов министър, след което държавата дълго бе пасивна на дълговия пазар. В края на мандата на Асен Василев обаче бе поет 200 милиона лева нов дълг с емисия от петгодишни облигации, чиято доходност бе отрицателна, макар и не най-изгодната възможна постигната за държавата през годината.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шофьор загина при челен удар на бус и лек автомобил край Велико Търново

Мъж загина на място при тежка катастрофа тази вечер на пътя София-Варна, край село Балван. Челно са се ударили бус и лек автомобил. На място е починал водачът на лекия автомобил, а спътницата му е откарана в тежко състояние във великотърновската болница. За преглед са откарани и мъж и жена, […]