Нов проблем! Украйна спря транзита на газ към Европа през загубените територии на Луганска област

NetNews

От сряда операторът на газотранспортната система (ГТС) на Украйна (ОГТС) спира транзита на газ за Европа през газоразпределителната станция „Сохрановка“ в Луганска област. Това се казва в съобщението на оператора, публикувано във вторник на сайта му и цитирано от ТАСС.

„ОГТС информира, че от 07:00 часа (времето съвпада с българското) на 11 май 2022 г. газът няма да се приема в украинската ГТС във физическата точка Сохрановка“, се казва в съобщението. „Операторът съобщава за възникването на форсмажорни обстоятелства, които правят невъзможно по-нататъшното транспортиране на газ през Сохрановка и граничната компресорна станция (КС) Новопсков, които се намира под контрола на Руската федерация.

Операторът отбелязва, че „компресорната станция Новопсков е първата от компресорните станции на украинската ГТС в Луганска област, през която преминава транзитно почти една трета от газа (до 32,6 милиона кубически метра на ден) от Русия към Европа. Компанията добави, че „за да изпълни изцяло задълженията си за транзит към европейските партньори, е възможно временно прехвърляне на недостъпни мощности от физическата точка на връзката „Сохранивка“ към физическата точка на връзката „Суджа“, която се намира на територията, контролирана от Украйна.

Компанията добави още, че в момента нейните служители не могат да „упражняват оперативен и технологичен контрол върху КС „Новопсков“ и други активи, намиращи се в тези територии“.

Засега от това съобщение не става ясно дали доставките на газ към Европа ще бъдат намалени с една трета. Русия обяви, че заявките за газ от Европа в последно време се увеличват. Повечето европейски страни обаче очакват датата 20 май, когато изтичат повечето срокове за плащане в на газа в рубли и когато е възможно Русия да спре почти целия износ на газ към ЕС с изключение на Унгария, която се съгаси да плаща по новата схема в рубли.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Москва: Руските сили са достигнали границата на Луганска област

Проруските сепаратисти в Източна Украйна са достигнали административната граница на Луганска област, според Москва, предаде ДПА. Малкият град Попасна, за който доскоро се водеха ожесточени боеве, е „прочистен“ от украински сили, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Русия по-рано обяви, че установяването на пълен контрол над Луганска […]