Нов терапевтичен подход срещу метастази при рак на гърдата

NetNews

Лечение, разработено от Института по онкология на Вал Деброн, може да бъде ефективно за спиране на прогресията на метастатичния рак на гърдата.

В момента се провеждат изследвания при лабораторни модели, но резултатите са много обнадеждаващи, особено при тройно отрицателен рак на гърдата, който е с най-лоша прогноза.

Генът MYC и рискът от развитие на тумори

Отдавна е известно, че генът MYC играе важна роля в развитието на различни видове тумори.

Практически е установено, че той участва в развитието на всички солидни тумори.

Въпреки това, досега не е разработено лечение, което да инхибира активността на този ген.

Имало е и известни противоречия относно това как генът MYC влияе върху развитието на метастази, а някои проучвания дори са предполагали, че инхибирането му може да стимулира метастазите.

Как действа Omomyc?

Omomyc е протеин, разработен от Института по онкология на Вал Деброн и компанията Peptomyc.

Този протеин инхибира гена MYC.

В предишни проучвания с лабораторни модели е установено, че Omomyc показва добри резултати при приложение върху първични тумори.

Изследванията сега показват, че протеинът може да има приложение и за контролиране или предотвратяване на метастази.

Метастатичен рак на гърдата

Ново изследване, използвало данни, публикувани в Американската асоциация за изследване на рака – AACR и Cancer Research Communications, е проучило дали Omomyc може да помогне за контролиране на прогресията на метастатичния рак на гърдата.

Проучването обхваща както лабораторни експерименти с различни тумори на гърдата, така и проучвания върху лабораторни модели, фокусирани върху тройно отрицателен рак на гърдата.

Някои проучвания предполагат, че MYC може да има антиметастатична роля, така че неговото инхибиране може да се окаже пагубно.

Данните от новото проучване показват обратното, посочва д-р Даниел Масо, изследовател на Peptomyc и автор на изследването.

Досега е установено, че Omomyc е ефективен при контролиране на много първични тумори.

Сега, освен това, е установено, че този протеин служи и като ефективно лекарство, което блокира инвазията, установяването и растежа на метастази при рак на гърдата, подчертава д-р Лаура Соучек, участник в изследването.

Полза при тройно-отрицателен рак на гърдата

Тройно-отрицателният рак на гърдата има лоша прогноза и много малко възможности за лечение, поради което това ново откритие е значително обнадеждаващо.

При проведените досега проучвания с лабораторни модели, Omomyc не само спира метастазите, но и ги предотвратява.

Изследователите са използвали различни модели и техники за изобразяване, за да измерят развитието на туморите и да проверят ефикасността на лечението.

Установено е, че при генетично модифицирани лабораторни модели, Omomyc е способен да накара първичния тумор да расте по-малко, но също така, той оказва влияние върху растежа на метастазите и в някои случаи дори ги кара да изчезнат, пояснява д-р Даниел Масо.

Когато Omomyc се прилага интравенозно, резултатите също са положителни, наблюдава се намален туморен растеж и повишена преживяемост на лабораторните модели.

От началото на 2021 г. се провеждат множество изследвания, за да може в скоро време този терапевтичен подход да стане достъпен и за пациентите. 

Източник:

https://www.sabervivirtv.com/oncologia/nuevo-avance-frenar-metastasis-cancer-mama_6850

https://aacrjournals.org/cancerrescommun/article/2/2/110/681605/MYC-Inhibition-Halts-Metastatic-Breast-Cancer

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Норвежкият B2Holding разкритикува 10-годишната давност за дълговете

Във връзка с 10-годишната абсолютна давност за задълженията на физическите лица, заложена в измененията на Закона за задълженията и договорите и гласувана на второ четене в Комисията по правни въпроси в Народното събрание на 11 ноември, главният изпълнителен директор на норвежкия B2Holding, един от големите инвеститори в изкупуването на дългове […]