Нов тип батерии, които се зареждат 60 пъти по-бързо от литиево-йонните

NetNews

Австралийската група за производство на графен си партнира с учени от Института по биоинженерство и нанотехнологии към университета в Куинсланд, за да разработи иновативни батерии на основата на алуминий и графен. Според разработчиците новите батерии превъзхождат широко използваните литиево-йонни батерии в почти всички отношения.

Алуминиево-графеновите батерии не се нуждаят от използването на редки метали. Такива батерии не горят, издържат на колосално напрежение, както и на широк диапазон от работни температури. Скоростта на зареждане на иновативните батерии, които вече се сравняват със суперкондензаторите, е 60 пъти по-бърза от тази на съвременните батерии на литиева основа. Освен това те са в състояние да задържат три пъти повече енергия и освен това са по-евтини.

Батериите на базата на алуминий и графен могат да допринесат за доста по-бързото развитие на електрическите превозни средства. Австралийската компания планира да изведе иновативния продукт на пазара още в края на тази година. Първоначално обаче производството ще започне с малки батерии „монети“, предназначени за търговска употреба. Производството на батерии за електрически превозни средства е планирано за 2024 година.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Григор Димитров взе любопитно решение

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще участва на турнира на трева в Куинс. Хасковлията обаче ще започне тазгодишното си участие в надпреварата от квалификациите. Все още не е ясно защо Димитров е решил да започне още от пресявките. Предполага се, че той иска да натрупа повече мачове. Той вече действа […]