Нов удар по Турция! САЩ за първи път добавиха натовски партньор в такъв списък

NetNews

Съединените американски щати добавиха Турция в списъка на държавите, които използват деца като войници. Този ход ще усложни още повече влошените връзки между Анкара и Вашингтон, коментира Си Ен Ен.

За първи път американците поставят страна от НАТО в този списък. В доклада си за трафика на хора Държавният департамент посочва, че Турция е оказала подкрепа на фракцията „Султан Мурад” в Сирия. Тя е част от сирийската опозиция, която Анкара отдавна подкрепя, и според Вашингтон тази фракция е вербувала и използвала деца във военни действия.

Дипломат от Държавния департамент на САЩ каза, че има информация и за използването на деца като войници в Либия, но изрази надежда, че Вашингтон и Анкара ще решат този въпрос чрез диалог. Правителствата, включени в този списък на Държавния департамент, подлежат на рестрикции, включително и търговско лицензиране на военно оборудване.

Войната в Сирия е един от въпросите, по които Турция и САЩ имат сериозни разминавания през последните години. Турция извърши няколко военни операции срещу кюрдските фракции в Сирия, докато американците ги подкрепяха, за да елиминират по-лесно джихадистите от „Ислямска държава”. Вашингтон и Анкара имат и разминаване по отношение на покупката на руски ракети С-400 (от страна на Турция), както и по отношение на опита за военен преврат през 2016 г. Турция поиска от САЩ екстрадирането на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на пуча, но получи отказ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Обходен маршрут за камионите по „Тракия“ днес и в неделя

Нови мерки се въвеждат заради засиления трафик при ремонта на автомагистрала „Тракия“. Според организацията на движението камионите над 12 тона, движещи се в посока Бургас да се отбиват през село Труд, Казанлък и Стара Загора. Мярката е в сила от 12 до 21 часа днес. Същата мярка, но в обратен […]