Носенето на предпазна маска в студа е неефективно

NetNews
Носенето на предпазна маска в студа е неефективно

Снимка: БГНЕС

„При отрицателни и ниски температури предпазната маска бързо се намокря и става абсолютно неефективна, дори може да причини кожни проблеми.“ Това съобщи д-р Надежда Чернишова.

„Не е нужно да носите маска на улицата. Когато дишаме през маската, върху нея се образува влага, а мократа маска не помага за предпазване от вируси. За да може ефективно да бъде избегнато заразяване, задължително при влизане в топло помещение отвън, маската трябва да се сменя с нова и суха“, съветва специалистът.

Д-р Чернишова също предупреди, че при силни студове влажната маска се допира до кожата и води до измръзване и редица проблеми с кожата.

Дерматорогът д-р Олга Андриянова предупреждава, че излагането на ниски температури е вредно за кожата толкова, колкото и силното слънце. 

За да се намалят негативните ефекти от студеното време, лекарят посъветва да се обърне внимание на приема на хранителни добавки. Задължително е и ползването на овлажняващи кремове, но не на водна основа.

При първи симптоми на алергия задължително се обърнете към лекар, съветват експертите. Първите симптоми на алергия към студа са поява на отоци, зачервяване и сърбеж на откритите участъци, изложени на студ. Продължителното излагане на студен въздух също може да причини уртикария, придружена от сърбеж и парене. 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Наградиха десетте най-добри спортисти на Ямбол за 2021 г.

На церемония в ямболския Безистен снощи бяха наградени десетте най-добри спортисти на Ямбол за 2021 г. Кметът Валентин Ревански и зам.-кметът Енчо Керязов връчиха призовете на отличените, както и наградата за треньор на годината.
връчване награди 10-те най-добри спортисти на Ямбол за 2021