НСДП: Правителството на Република Северна Македония да приеме предложението за преговорна рамка и да го внесе в парламента

NetNews

Според Нова социалдемократическа партия (НСДП) в Република Северна Македония предложената от ЕС преговорна рамка за страната е компромисно предложение, но влиза в рамките на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България от август 2017 г. и „с него македонският език, като най-важен белег за идентичност става равноправен език в Европейския съюз и цялата правна документация на Европейския съюз ще бъде преведена на кодифицирания македонски език, а македонският език ще бъде един от официалните езици на Европейския съюз“.

НСДП посочва, че при изграждането на позицията е особено зачетено мнението на научната и професионална общественост, като Съвета за македонски език, който достига до следното заключение: „Точките, свързани със статута на македонския език, показват че независимостта и самобитността на македонския език се зачитат и македонският език става един от официалните езици в Европейския съюз“.

Определяйки окончателната позиция след окончателното френско предложение за разрешаване на спора с Република България, НСДП подчертава, че го е проучила задълбочено и аналитично и е взела решение в интерес на бъдещето, в интерес на демократичното и икономическо развитие на страната, в интерес на международното утвърждаване и геостратегическо позициониране на държавата.

„Затова отново призоваваме всички политически и обществени субекти, които трябва да се изкажат по това предложение, за държавническо поведение. НСДП настоява правителството на Република Северна Македония смело да излезе напред и да приеме предложението на френското председателство на Европейския съюз и да го внесе за разглеждане в Събранието на Република Северна Македония, за да го потвърди и направи обвързващи заключения относно неговото изпълнение, което трябва да бъде в рамките на приетата през юли 2021 г. резолюция“, се казва в съобщението.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Силвия Петкова и Зоран Петровски официално разделени (СНИМКА)

Силвия Петкова и Зоран Петровски официално обявиха, че се разделят. Актрисата написа в Instagram, че с победителя от последния сезон на Survivor са решили да поемат по различни пътища, но запазват добрите си отношения. „Внимание, внимание, всички мишки на събрание. За да не започнат спекулации из жълтите сайтове, което най-вероятно […]