НСИ отчита ръст на работодателските разходи за заплати

NetNews

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2022 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 12,7% спрямо същото тримесечие на предходната година.

В началото на настоящата година увеличаването на разходите за труд в индустрията е с 16,0%, в сферата на услугите – с 14,7%, а строителството – с 10,7 на сто, съобщават от БНР.

По икономически дейности през периода януари – март 2022 година най-висок ръст на общите разходи за труд в България спрямо същия период на 2021 година е регистриран в икономическите сектори „Административни и спомагателни дейности“ – с 19,6%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 19,5% и „Финансови и застрахователни дейности“ – с 18,7 на сто.

В същото време разходите за възнаграждение за един отработен час (разходите за заплати) през първото тримесечие на 2022 г. се увеличават с 12,7% спрямо първите три месеца на 2021 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) нарастват с 12,3 на сто.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо първото тримесечие на 2021 г. варират от повишение с цели 20,1% за сектори „Административни и спомагателни дейности“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“, до повишение с едва 1,8% в сектор „Държавното управление“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Нападател на Ливърпул избра Монако

Нападателят на Ливърпул Такуми Минамино ще се присъедини към Монако, предаде БТА. Играчът вече е договорил 5-годишен договор с клуба, съобщава „RMC Sport“. 27-годишният японски национал изигра 24 мача през миналия сезон за състава воден от Юрген Клоп, като отбеляза 10 гола и направи асистенция. Договорът на нападателя е до […]