Няколко европейски държави възобновяват ваксинирането с „АстраЗенека“

NetNews

Няколко страни от ЕС – Литва, Латвия, Кипър и Франция, съобщиха, че подновяват от утре ваксинирането с препарата на "АстраЗенека", чието използване бе временно преустановено поради съмнения, че може да е свързан с опасност от образуване на тромби. Днес Европейската агенция по лекарствата обяви, че ваксината е сигурна, каза, че тя не е причина за увеличената опасност от тромбози и подчерта, че ползите от нея са повече от рисковете.

Няколко часа по-късно здравните министри Литва и Латвия и здравното министерство на Кипър съобщиха, че от утре подновяват използването на препарата на британско-шведската компания, предаде Ройтерс, съобщи БТА. За да покажат, че имат доверие на тази ваксина, президентът на Литва Гитанас Науседа и премиерката Ингрида Шимоните, председателят на парламента и здравният министър Арунас Дулкис ще се имунизират в понеделник с тази ваксина, а от утре литовците ще имат възможност да избират с кой препарат да се ваксинират. Френският премиер Жан Кастекс заяви пред телевизия Бе Ем Еф ще ще се ваксинира утре с препарата на "АстраЗенека".

От утре Италия също ще поднови ваксинирането с препарата на "АстраЗенека", каза днес италианският премиер Марио Драги, предаде Ройтерс. Изявлението бе направено, след като Европейската агенция по лекарствата излезе със становище, че ползите от тази ваксина са повече от рисковете. Италия бе една от десетината страни, които временно замразиха използването на британско-шведската ваксина заради появилите се съобщения за тромбози при малък брой ваксинирани с нея. "За правителството продължава да е приоритет ваксинирането на възможно повече хора и възможно по-бързо", се казва в краткото изявление на Драги.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Борисов разговаря с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Антонио Лопес е пожелал успех на коалицията ГЕРБ-СДС на предстоящите парламентарни избори. Генералният секретар на ЕНП е изразил задоволството си от факта, че със своето обединение, ГЕРБ и СДС […]