Обикновена история за издирван автомобил: На нас не ни разрешиха да се врътнем като Горанов

NetNews
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Денят е 11 декември, часът е малко преди 6 сутринта. Цялото семейство на Кирилка Димитрова, натоварено в семейния им автомобил, се намира на граничния пункт “Капитан Андреево”. Тя, дъщеря ѝ, съпругът ѝ и неговите родители пътуват за Одрин, където отиват на пазар. Оказва се обаче, че в този ден фамилията няма да стигне до турския град, защото… автомобилът е обявен за издирване от Интерпол.

“Въпреки че граничарите проявиха разбиране и ни казаха, че понякога се случват такива неща, просто ни свалиха от колата и я конфискуваха на място”, казва пред „Свободна Европа“ Кирилка Димитрова.

И добавя: “На нас не ни разрешиха да се врътнем и да си тръгнем, както на Владислав Горанов”.

Сагата със семейната кола на Кирилка се развива шест дни преди на друг митнически пункт – “Калотина”, бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов да се озове в същата ситуация със семейството си. За разлика от семейство Димитрови обаче, Горанови не са свалени от колата си и автомобилът не е конфискуван на място.

Случаят „Горанов“

В събота стана известно, че на 17 декември, петък, бившият финансов министър е бил спрян на ГКПП “Калотина”, защото по данни на МВР е опитал да напусне страната с автомобил, обявен за издирване от Интерпол. След като граничарите са му съобщили, че колата му се издирва, той е обърнал автомобила и е потеглил обратно към вътрешността на страната. В събота МВР съобщи, че извършва проверка за неподчинение на полицейско разпореждане от страна на Горанов, както и за действията на граничните полицаи.

Пред Свободна Европа самият Горанов отрече да е извършвал нарушения. Той каза, че досега не е имал подобни проблеми с въпросния автомобил. Ето защо, по думите на бившия финансов министър, той е преценил, че ще напусне граничния пункт.

Горанов твърди, че никой не е искал от него да остава и да изчаква проверка, а са му казали да се “върне на територията на България”. Което той е сторил, връщайки се до Драгоман, където е оставил колата.

След като случаят стана известен, социалните мрежи прегряха от въпроса как е възможно човек, спрян на границата, защото колата му се издирва от Интерпол, да обърне автомобила и просто да си тръгне?

Проверка на Свободна Европа показа, че обикновен гражданин нямаше да може да напусне границата, ако попадне в ситуация, сходна с тази, в която се е озовал Владислав Горанов.

Според вътрешните правила на Гранична полиция при възникване на подобна ситуация с издирван автомобил, той трябва да бъде спрян и задължително задържан от дежурния граничар.

Действията, които дежурният трябва да извърши, също са стриктно описани. Защо това не се е случило все още не е ясно, но по темата тече вътрешна проверка в МВР.

„А ние да се приберем с автобус“

По думите на Кирилка Димитрова, която е преживяла същото като Горанов, но без възможността да си тръгне със собствената си кола, процедурата наистина е “много строга”.

„Когато на ГКПП “Капитан Андреево” ни спряха на 11 декември, смятахме че има някаква грешка“, казва тя. И разказва, че автомобилът на фамилията е внос от Италия и за времето, в което го притежават (последните четири години), Димитрови не са имали проблем с него.

“Пътували сме неведнъж в чужбина, всичко винаги е било наред”, казва Кирилка.

През 2020 г. обаче колата е обявена за издирване, семейството не е разбрало за това, а случаят се разплита, осуетявайки екскурзията до Одрин.

„На границата от МВР ни обясниха, че се случват такива неща, стават грешки, а после се оправят“, казва младата жена.

“И макар че бяха много любезни, просто ни заявиха, че конфискуват колата, а ние да се приберем с автобус”, допълва тя.

По думите ѝ след като се установява, че тяхната кола е издирвана, като тази на Горанов, процедурата трае около час.

“Отбихме встрани, разгледахме документите, направиха оглед на колата, както си е описано в техните процедури и ни казаха или да се обадим на някого да ни вземе, или да си вземем автобус до София”, разказва Кирилка.

И допълва, че “на границата влизат в положение”. А то за обикновени граждани изглежда така: “докато траят всички процедури, позволиха родителите на мъжа ми и детето ни да бъдат на топло в колата, а тя да е запалена, за да работи парното”.

“На нас не ни дадоха да се врътнем и да си тръгнем с колата както на Горанов”, разказва жената.

По думите ѝ граничните полицаи са представили на семейството протокол за доброволно предаване на колата, който съпругът на Кирилка е подписал.

“И ни дадоха срок: ако до 60 дни никой не потърси автомобила, можем да си го вземем”, разказва жената.

Според нея аналогичните ситуации с нейното семейство и с това на Владислав Горанов са илюстрация как действат правилата в България.

“За едни хора всичко е стриктно, а за други – както им е удобно”, заключва Кирилка Димитрова.

Владислав Горанов е бил депутат от ГЕРБ в три Народни събрания, беше министър на финансите след 2014 г. През юли 2020 г., в разгара на масовите протести срещу правителството на Бойко Борисов, той подаде оставка заедно с министрите Младен Маринов и Емил Караниколов. Малко по-рано членове на ГЕРБ бяха обвинили тримата в „пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“.

Горанов беше проверяван за купени от фирмата му имоти, за които не беше ясно как е получил пари, както и за това, че живееше в луксозен апартамент без да плаща наем. Институциите не откриха нарушения. Докато беше действащ министър той беше обвинен от укриващия се в Дубай Васил Божков, че заедно с тогавашния премиер Борисов е искал части от хазартния му бизнес.

Поставете оценка:

4.3

Оценка 4.3 от 38 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Млада жена се покри с татуировки на лицата на известни серийни убийци (СНИМКИ)

Млада жена от Сидни, Австралия похарчи £1500 за татуировки на серийни убийци и планира да си татуира още лица на популярни престъпници. Макар, че мнозина я критикуват за действията ѝ, тя казва, че не ѝ пука какво мислят хората за нейното нетрадиционно решение. 28-годишната Бритни Чембърлейн има огромни портрети на […]