Областен информационен център – Ямбол проведе открити приемни в общините от региона

NetNews

И тази година експертите от Областен информационен център-Ямбол се срещнаха на място с жителите на петте общини в областта. Откритите приемни бяха проведени в периода от 08.09. до 13.09.2021г. и бяха посетени от представители на различни сфери на обществено-социалния живот: бизнес, селско стопанство и животновъдство, образование, социални дейности, неправителствен сектор, младежи, хора в неравностойно положение и др. Те се възползваха от възможността да получат информация на място за програмите и стъпките за финансиране на бизнеса си, на стопанствата си, за осигуряване на заетост и подобряване на условията в социалната, здравната и образователната сфери на живот.

Не беше изненадващ големият интерес към „Програмата за развитие на селските райони“ в този програмен период и към процедурите за финансиране, които са отворени за кандидатстване и предстоят, насочени към животновъди, земеделски производители и пчелари. Посетилите откритите приемни земеделци и животновъди бяха запознати с условията по активните в момента подмерки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, насочена към големите земеделски стопанства и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, насочена към създаването и развитието на преработвателни предприятия.  Всички интересуващи се получиха брошури и разяснения, свързани с подготвяните в момента приеми по  подмерки 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ и 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Бяха обсъдени и възможностите за кандидатстване към стратегиите за ВОМР на местните инициативни групи в областта.

Експертите отговориха на  редица въпроси, насочени към осигуряване на микрокредитиране със споделен риск по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и кредити за бизнеса в селските райони, осигурени от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020.

С оглед на засегнатите от пандемията на Covid-19 бизнес, земеделски и рибовъдни стопанства и на опита им, свързан с кандидатстване по компенсаторните мерки и процедури, информация за бъдещи такива потърсиха и представителите на тези сектори.

Интерес имаше и към програми и мерки за енергийна ефективност на еднофамилни и многофамилни жилищни сгради.

На посетилите откритите приемни бяха предоставени информационни и рекламни материали.

Екипът на ОИЦ-Ямбол предоставя актуална и безплатна информация за възможностите и условията за европейско финансиране по телефон, електронна поща, на фейсбук страницата на центъра или на място всеки работен ден от 08.30 до 17.30 часа.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Денков: Удивен съм от безотговорността на хората, които отказват да спазват мерките

"Учебната година ще е предизвикателство в условията на пандемия. Добре е да има стабилност в МОН. Науката ми липсва". Tова каза служебният министър на образованието проф. Николай Денков в предаването „Денят на живо“ по NOVA News. "Трябва да има приемственост. Образователната система има нужда да се надгражда", подчерта той. На […]