Област Ямбол кандидатства с 6 военни паметника за целева помощ от МО

NetNews

Общините от област Ямбол искат близо 32 000 лв. от Министерство на отбраната за ремонт и възстановяване на военни паметници. Предложенията бяха разгледани на днешното заседание на специализираната областна комисия. От военното министерство обаче са предвидили целеви средства за региона в размер на 10 000 лева.

Тази година се подпомага възстановяването на военни паметници, свързани с Балканската война, тъй като през 2022 г. ще се чества 110-та годишнина от началото ѝ.

Общо 6 военни паметника бяха предложени за целево финансиране. Общините Ямбол, Стралджа, Елхово и Болярово кандидатстват с по един, а община „Тунджа” – с два – в селата Овчи кладенец и Хаджидимитрово.

С най-висока сума – над 11 хил. лв. е предложението, идващо от Художествената галерия „Жорж Папазов” в Ямбол за паметник с мемориална плоча, чиито оригинални елементи се намират частично в Музея на бойната слава и друга част – в района на бившия щаб на 7-ма мотострелкова дивизия. Предложението е паметникът да се възстанови в оригиналния си вид и да се позиционира в района на военния музей в града.

При изграждането му в началото с помощта на дарителска кампания от близките на загиналите герои, той е бил разположен именно в района на бившите пионерни казарми. По-късно, през годините на социализма, част от каменните късове на монумента и мраморната плоча са били демонтирани и преместени в двора на Седма Ямболска мотострелкова дивизия. Там  е изграден нов паметник с чувствително по-малки размери. Средствата са необходими за демонтаж на елементи и възстановяване на паметника в максимално близък до оригиналния му вид.

Община „Тунджа” постави своите искания за два паметника – в с. Овчи кладенец, с изчислена необходима сума за възстановяване от 5 354 лв. и в с. Хаджидимитрово – за 2 040 лв.

Стралджа кандидатства с паметника на героите, намиращ се в парка на града. Той е на 100 години и има сериозна нужда от ремонт. Исканите средства са 5 890 лв.

Елхово предлага паметника, намиращ се пред църквата. Сумата, за която се кандидатства е 2 653 лв.

Община Болярово номинира паметника с лъва в центъра на града. Необходимите средства за възстановяването му са изчислени на около 5000 лева.

Всички предложени паметници имат нужда от възстановителни работи както по самите конструкции и елементите по тях, така и от облагородяване на околните им пространства.

Областната комисия „Военни паметници” ще предложи всички постъпили искания от страната общините, но какви суми ще е отпуснат целево, зависи вече от Министерство на отбраната, обобщи председателят на комисията полковник от запаса Недко Пашалиев.  Той припомни, че паметниците са собственост на общините и поддържането им е основно тяхна грижа, а отпускането на средства от МО са допълнителна помощ в грижата за опазване на военноисторическото наследство.

В заседанието на комисията участваха също зам.-областният управител Драгомир Димитров и представители на петте общини в региона.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Манолова: Фандъкова е взела Общината като място за трудоустрояване на гербаджийски калинки

"Фандъкова като назначи уволнен заради побоя над протестиращи за началник на Инспектората, да очакваме да назначи и Бойко Борисов за главен секретар на администрацията? Така и така е взела Общината за място за трудоустрояване на гербаджийски калинки". Този коментар направи в социалната мрежа председателят на коалицията "Изправи се БГ! Ние […]